Pražská kavárenská kultura vzkvétá – kaváren přibývá a jsou stále sofistikovanější. (Onesip Coffee, edit!) Foto: Jan Pernekr
Architektura / občanské stavby

Vinohradské ulice jsou cítit čerstvě namletou kávou. Býval tu antikvariát, teď je tu barevná kavárna

Kavárenská pražská kultura žije – počet kaváren roste a ulice ožívají. Novinkou je již druhá pobočka Onesip Coffee. Koupíte si zde flat white, ale i skandinávskou keramiku.

Viktorie Majoberová , 7. 6. 2024

Pražské Vinohrady patří mezi nejvíce „kávové“ pražské čtvrti, a teď tu přibyl další podnik. Na rohu ulice Třebízského a Mánesova se před pár týdny otevřela již druhá pobočka Onesip Coffee a ulice ožila. Interiér je pestrobarevný a vnitřní prostor má dvě výškové úrovně. „Kavárna je rozdělena na espresso bar u vchodu a vyvýšenou část k sezení a konzumaci. Nové Onesip Coffee slouží také jako drobná pekárna,“ popisují architekti ze studia edit!.

Kavárna vznikla propojením dvou částí – obchodního prostoru a sousedící bytové jednotky. Hlavním cílem bylo vytvořit nové místo pro přípravu a skladování kávy. Ale také příjemné prostředí pro její konzumaci.

Foto: Interiér je pestrobarevný a vniřní prostor má dvě výškové úrovně.

Komponovat k sobě výrazné barevné kombinace se autoři, architekti ze studia edit!, rozhodně nebáli. Různé odstíny modré a červené se prolínají interiérem, například modře zbarvené kachličky zvýrazňují vnitřní obloukové okno. Červené kovové schodiště vyrovnává výškový rozdíl mezi dvěma prostory. Podobně odvážně vybarvené kavárny bychom našli spíš ve Skandinávii nebo jiných „designových“ zemích – pro pražskou kavárenskou scénu je to příjemné osvěžení.

Inspiraci severem prozrazuje i keramika, kterou si zde můžete zakoupit. Onesip Coffee totiž kromě občerstvení nabízí široký výběr keramiky od kodaňského studia Arhoj. To je známé pro veselé a výrazné odstíny glazur, které stékají po jejich nádobí.

Foto: „Kavárna je rozdělena na espresso bar u vchodu a vyvýšenou část k sezení a konzumaci. Nové Onesip Coffee slouží také jako drobná pekárna,“ popisují architekti ze studia edit!.

Když vstoupíte do podniku, možná ještě výraznější než prvky interiéru je pestrobarevný obraz nad barovým pultem, který na míru namaloval Martin Kukačka. Bar a policový systém je navržen z děrované překližky modré barvy. Obdobné prvky najdeme i v pobočce v Halštatské ulici v centru Prahy. Vinohradské Onesip Coffee je totiž již druhou pobočkou a autoři návrhu chtěli, aby spolu podniky vedly ve své vizuální podobně dialog.

V interiéru se ale připomíná i minulá funkce podniku. Nástěnná světla, která prosvětlují celou kavárnu, tu visela na zdech ještě v době, kdy se tu nacházel antikvariát, který poté vystřídala večerka.

Pražská kavárenská kultura vzkvétá – kaváren přibývá a jsou stále sofistikovanější. Nejde ale jen o kávu. Nové Onesip Coffee je příkladem toho, jak malý podnik dokáže aktivovat nepříliš živý roh městského bloku. Není tomu dlouho, co otevřeli, a kavárna se již těší veliké oblibě a je vítanou záminkou pro procházku za šálkem kávy.

  • Autoři: Ivan Boroš, Juraj Calaj, Vítězslav Danda
  • Ateliér: edit! architects
  • Spolupráce: Lenka Juchelková
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Adresa:: Mánesova 64, Praha
  • Projekt: 2023
  • Realizace: 2024
  • Fotograf: Jan Pernekr
  • Generální zhotovitel stavby: Rojami, s.r.o.
  • Červené schodiště: Peluka Steel s.r.o.
  • Podlahy: Olexton s.r.o.
  • Truhlářské výrobky: DYAS.EU, a.s.
  • Obrazy: Martin Kukučka

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři