Architektura / občanské stavby

Vodojemy na Špilberku ožívají. Navštivte podzemní architekturu

Od 1. dubna 2024 je možné navštívit působivé podzemní prostory Vodojemů na Špilberku. Foto: Muzeum města Brna

Nový okruh Vodojemy na Špilberku oživuje minulost dvou nejstarších brněnských vodních nádrží. Najdete tu obří potrubí i audiovizuální instalace.

Muzeum města Brna , 26. 4. 2024

Vodojemy na Špilberku jsou působivým prostorem podzemní architektury, který nabízí fascinující ponoření do brněnské historie. Dvě nejstarší brněnské vodní nádrže, jejichž historie sahá až do let 1870 a 1900, sloužily jako životodárná tepna pro centrum města Brna a dodávaly mu nezbytnou vodu. V letech 2017 až 2019 byly kompletně zrekonstruovány a dnes nabízejí mnohem více – kromě dochovaného obřího potrubí, regulační komory a jiných zajímavých technických prvků se zde nachází chytře umístěné kamenosochařské artefakty. Je zde vystavených více než tři desítky kamenných exponátů jako sochy, pomníky, náhrobky ze zrušených brněnských hřbitovů nebo kamenné ozdoby ze zaniklých brněnských staveb, které unikátnost prostoru působivě doplňují.

Foto: Expozice je doplněna interaktivními a audiovizuálními prvky.

Od 1. dubna 2024 je prohlídkový okruh ozvláštněný interaktivními a audiovizuálními prvky. Před očima návštěvníků se objeví za vodních zvuků vodočetná lať pro lepší představu o obrovském objemu dvou vodních nádrží, který převyšoval 2 000 000 l. Interaktivní osvícení kamenných artefaktů se zde hravě mění podle výkladu průvodce. Ale především se návštěvník skrze promítané videosekvence seznámí s historií a významem špilberských vodojemů. „Věříme, že nový interaktivní výklad přinese našim návštěvníkům ještě intenzivnější zážitek z tohoto místa,“ uvedl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Díky působivému spojení techniky a umění jsou Vodojemy na Špilberku místem, které návštěvníka jednoduše očaruje. Otevřete dveře do minulosti a objevte skrytý poklad Muzea města Brna na hradě Špilberku.

Vodojemy na Špilberku jsou přístupné celoročně. Vstupenky jsou k zakoupení online na BrnoiD nebo na pokladně na malém nádvoří hradu. Vstup je možný pouze s průvodcem.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři