Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Vylézt na dřevěnou Ženu a schovat se v Hnízdě. Experimentální objekty můžete navštívit v Lelekovicích u Brna.

Čtrnáct studentů z Fakulty architektury VUT realizovalo tři experimentální objekty ze dřeva - Žena, Muž a Hnízdo Foto: Barbora Ponešová, FA VUT

Čtrnáct studentů z ateliéru Barbory Ponešové, Kristýny Smržové a Marka Štěpána z Fakulty architektury VUT zkoumalo možnosti dřeva jako stavebního materiálu. V průběhu vznikly desítky návrhů, z nich tři vybrané – Žena, Muž a Hnízdo se dočkaly realizace v obci Lelekovice. Experimentální stavby postavené rukama mladých architektů jsou přístupné veřejnosti během celého roku.

FA VUT , 21. 7. 2023

Dřevo, latinsky lignum, představuje jeden ze základních stavebních materiálů od nepaměti. Jeho použití se stále vyvíjí a proměňuje. Studenti v rámci ateliérové výuky měli za úkol s tímto přírodním materiálem experimentovat a navrhnout objekty na malebné místo v moravské vsi Lelekovice.

Během semestru vzniklo 28 návrhů. Ke konci tým studentů s pedagogy a starostou Lelekovic vybrali ty nejlepší a v rámci workshopu s názvem 3m3 lignum 1:1 vlastními silami postavili trojici objektů, která bude sloužit pro pobyt místních i turistů v části Poňava a Paseky za točnou. Věže s názvem Muž a Žena připomínají tuto dvojici symbolů nejen vizuálně, protiklad můžeme nalézt také v principu fungování samotné konstrukce z dřevěného řeziva a šindele. Trojici uzavírá Hnízdo spletené z proutí a uzemněné kameny.

Foto: V rámci design and build projektů mohli studenti objekt navrhnout i realizovat

Hnízdo představuje místo, kde se člověk může zastavit nejen v čase, ale i sám v sobě. Kousek od poutní cesty, na Pasekách, vyrostlo posezení, které umožní člověku být sám se sebou. Celý koncept se opírá o myšlenku otevírání nahoru a o definici osobního prostoru. “Člověk by se měl v Hnízdě cítit chráněný od okolního světa,” říká o projektu autorka Lucie. Projekt se vrací k prapůvodní práci se dřevem, kdy se k sobě spojují “kmeny, větve a klacíky” a konstrukce funguje až jako celek. Tři akátové nohy vynáší vypletené hnízdo z proutí do výšky 1,5m, to umožní člověku být trochu nad zemí. V horní části, která se otevírá směrem k nebesům, můžete pozorovat oblaka či hvězdy nebo se zahledět do nitra své duše, zastavit se, a objevovat svůj vnitřní svět za zvuků okolní tiché krajiny.

Výukovou metodou design and build, při které si studenti objekty nejen navrhnou, ale také sami postaví, se již několikátým rokem zabývá dvojice architektek Barbory Ponešové a Kristýny Smržové. Tentokrát se spojily i s architektem Markem Štěpánem. Vznikly tak reálné stavby ve veřejném prostoru, které mají reálný vliv na obyvatele obce, pozorovatele a kolemjdoucí. Letošní spolupráce s obcí Lelekovice bude pokračovat. "Jeden z nerealizovaných návrhů nám přijde vhodný pro lelekovickou komunitu, tak si jej chceme postavit ve spolupráci s autory příští rok," poznamenává starosta Lelekovic Aleš Mikauš. "Spolupráce s místními komunitami je dlouhodobým záměrem naší fakulty, tento workshop je toho dobrým příkladem," dodává děkan FA VUT Radek Suchánek.

Foto: Spolupráce s obcí Lelekovice bude pokračovat. Starosta obce studenty podpoří i příští rok

Experimentální objekty – Žena, Muž a Hnízdo
Lelekovice - Poňava a Paseky za točnou

Vedoucí ateliéru:
Ing. arch. Barbora Ponešová, Ph.D.
Ing. arch. Kristýna Smržová
Ing. arch. Marek Štěpán

Autoři objektů/studenti:
Tomáš Bystroň
Noemi Cziriová
Barbora Hradilová
Tomáš Charvát
Markéta Mívaltová
Jakub Morávek
Lucie Nováčková
Jakub Onuščák
Tereza Strohnerová
Samuel Šošovička
Dominika Vasková
Iva Vašáková
Nela Velechovská
Martin Voldán

  • autor: FA VUT *
  • publikováno: * 21. 7. 2023
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři