Rekonstrukce bytu v Praze-Bubenči podle návrhu Terezy Stambolijské Foto: Radek Úlehla
Architektura / interiér

Vždy se snažím maximálně naladit na klienta, říká architektka Tereza Stambolijská. Pomůže i těm, kteří se spolupráce s architekty bojí

Chcete si zařídit bydlení, ale nemáte architekta? V Konsepti vám pomohou. Firma obchodující s designovým nábytkem nově nabízí službu své in-house architektky. Je jí Tereza Stambolijská, která má za sebou zkušenosti ze zahraničí, z velkých architektonických kanceláří i z vlastní praxe. Jak spolupráce s ní probíhá? Na to jsme se jí ptali v rozhovoru.

EARCH.CZ , 11. 4. 2024 / Advertorial

Můžete se prosím představit a sdílet vaše profesní pozadí?

Určitě, ráda! V tom případě bych začala už svým rodinným backgroundem. Nejsem z rodiny architektů, ale stavařů. Můj děda je vodohospodářský inženýr, táta se zase věnuje rekonstrukcím starších objektů. No a já pak podobnou cestou šla taky, i když mě od toho rodina v jisté fázi odrazovala, hlavně kvůli tomu, jak nepřátelským se toto prostředí někdy umí stát. Přihlásila jsem se konkrétně na Fakultu stavební ČVUT, jelikož mě zajímala technická stránka architektury. Při studiu jsem pak postupně přicházela na to, že jsem i dost koncepčně založená. Studium na Fakultě stavební mi toho dalo hodně, třeba možnosti vycestovat dvakrát na Erasmus. Poprvé jsem byla ve Francii, poté v Kanadě.

A po studiu jsem prošla několika ateliéry tady v Česku. Začínala jsem v ateliéru DDAANN, poté jsme si s kolegyní odtamtud založily ateliér NOJA, ve kterém jsem nakonec působila tři roky. O vlastním ateliéru jsem snila už při škole, samozřejmě hodně romanticky, realita je jiná. Dodnes však souzním s tím, že jsem v něm navrhla svůj nejlepší projekt, byl to můj úplně první samostatný a jednalo se o interiér bytu pro starší pár. Dostala jsem tehdy úplně volnou ruku, byla to velká zodpovědnost, ale z tvůrčího hlediska skvělé, byl to pro mě jako architektku velký průlom. Jelikož jsem si ale chtěla vyzkoušet také velké projekty a nezůstávat pouze u interiérů, zamířila jsem ještě do velké architektonické kanceláře QARTA. Tam jsem se dostala k projektům, ke kterým bych se na vlastní pěst dostala jen stěží. Pracovala jsem třeba na urbanistickém záměru pro Vysočany nebo na zimním stadionu v Opavě, takže to bylo skvělé. Zůstat v QARTA jsem ale dlouhodobě nechtěla. Postupně jsem zase přešla k práci sama na sebe, které se ostatně věnuji doteď. Nedávno se mi k tomu přidala taky pracovní příležitost v Konsepti, kde působím jako in-house architektka v rámci programu Konsepti Architects Vision.

Jak jste se k práci v Konsepti dostala?

Vlastně náhodou, na pracovní pohovor mě pozvala má spolužačka z kurzů italštiny, která v Konsepti pracuje. S ředitelem Konsepti Davidem Řezníčkem jsme si pak na pohovoru padli do oka, z mého pohledu tam mezi námi panovala hezká synergie. Musím říct, že mě práce pro Konsepti velmi baví, zároveň jsem ráda za to, že mám stále prostor i na své vlastní projekty. Pěkně se to nyní doplňuje a mě to rozvíjí.

Jaká je vaše konkrétní role v rámci týmu Konsepti? Co jako architektka ve firmě nabízíte?

V Konsepti jsem například k ruce obchodníkům a jejich klientům. Poskytuji konzultace třeba v momentě, kdy si nejsou jistí prostorovým uspořádáním. Dělám jim tedy odborný support, podporu. Současně ale v Konsepti pracuji i na interiérech jako celku. Toho všeho jsme teď v Konsepti schopni – dávat odborné rady i vymýšlet komplexní koncepty.

Jaké výhody má pro Konsepti mít vlastního in-house architekta? Co taková pozice firmě, která obchoduje s designovým nábytkem, přináší?

Zkusím uvést příklad. Klient přijde do showroomu Konsepti a plánuje svůj interiér přetvořit třeba několika kusy kusového nábytku. Toho jsme samozřejmě schopni. Na první konzultaci se však může ukázat, že by proměna stála za nějaký komplexnější zásah. A v tento moment přicházím já. Dokážeme dojít třeba až k dispozičním změnám, výměnám povrchů, vybavení na míru.

Foto: Architektka Tereza Stambolijská

Uvedla jste, že pracujete s různými klienty, i s obchodníky Konsepti, co to znamená?

Obchodník není klient, to je vlastně můj kolega, který pracuje přímo v Konsepti, obchoduje s produkty, které firma nabízí, a já funguju jako jeho support. Pokud si není s něčím jistý, tak společně konzultujeme. Funguje to ale i obráceně. Pokud si třeba nejsem jistá volbou křesla, tak si jdu za ním pro radu. Obchodníci Konsepti jsou specialisté na produkty, které firma prodává. A právě v tomto se skrývají ty pravé výhody, které Konsepti má. Já jako architektka a specialisté na produkty vzájemně sdílíme své know-how. Já radím s architektonickými záležitostmi, obchodníci mají přehled třeba v materiálech a ergonomii nábytku.

Co když již klienti architekta/architektku mají? Promítá se vaše role i do takových projektů?

Pokud má klient architekta, tak spolupráce nejčastěji probíhá tak, že architekt komunikuje přímo s obchodníky – specialisty na produkty. Máme vlastní specialisty na kuchyně, na koupelny, potom na sedací nábytek a tak dál. Pokud tedy klient architekta má, obvykle do této spolupráce nijak nevstupuji. Popravdě však, tato situace ještě nenastala. Je to tím, že jako in-house architekta v Konsepti působím pouze krátce, od srpna 2023.

Takže vy jako architektka Konsepti nabízíte své služby hlavně klientům, kteří své architekty nemají.

Ano, je to tak. Většinou se jedná o zákazníky, kteří mají rádi produkty, které Konsepti nabízí. Teď nedávno se například stalo, že paní, která šla kolem showroomu Konsepti, zaujala naše výloha. Vešla dovnitř, a pak se následně domluvila na konzultaci se mnou, místo toho, aby si sama s obchodníkem vybrala pouze kusový nábytek. Nakonec z toho vyplynula částečná rekonstrukce rodinného domu, na které budeme společně pracovat. Vyměníme povrchy, vybavení, osvětlení a umožníme rekonstrukci, aby se později mohla rozšířit i do dalšího patra.

Foto: V bytě v Bubenči bylo cílem vytvořit minimalistické bydlení, které bude respektovat odkaz minulosti ale i požadavky na současný životní styl.

Takovýto projekt bude určitě vyžadovat vybavení, které Konsepti ve svém showroomu tradičně nemá, tam je k vidění hlavně kusový nábytek. Jak se řeší věci na míru?

Jelikož má Konsepti opravdu široké portfolio značek, nestává se moc často, že by nedokázali vyhovět potřebě klienta. Pokud něco chybí, není problém navázat vztah s novými značkami. Vzhledem k navázaným vztahům není u výrobců překážkou nechat zhotovovat i nábytek na míru. Konsepti je propojené taky s truhláři, takže skutečně dokážeme pokrýt prakticky vše.

Předpokládám, že se v Konsepti setkáváte s rozmanitou klientelou. Každý architekt ale má nějaký svůj rukopis, jak se s tím vyrovnáváte?

Značky, které máme v portfoliu Konsepti, jsou mi blízké, pracuji s nimi ráda. Každý klient je opravdu jiný, tak to ale funguje v každé architektonické praxi. S klienty je potřeba dobře pracovat, naladit se na jejich představy a potřeby.

Máte na to své metody? Jak spolupráce s klienty probíhá krok po kroku?

Na první schůzce nechávám klientovi co největší prostor. Ráda žádám o sepsání eseje na téma, jak si představují svůj ideální den doma. Často takto z klientů dostanu zajímavé detaily, které pak v návrhu činí opravdový rozdíl. Někdo mi třeba řekne, že si rád vychutnává sklenici vína u okna. To je skvělá informace, do návrhu se pak budu snažit nějaké takové místo zakomponovat. Na základě první schůzky začínám vypracovávat návrh, který na dalších schůzkách precizujeme.

Foto: Návrh interiéru apartmánu Na Klecandě od Terezy Stambolijské

A když projekt dokončíte, co se děje potom? Dohlížíte nějak na realizaci?

Klientům vytvořím zadávací dokumentaci, kterou potom předáváme jednotlivým zhotovitelům. Když klient poté chce, abych při realizaci dělala autorský dozor, tak dělám i tento support.

Jakým projektům se v Konsepti věnujete? Jsou to hlavně rezidenční projekty?

Ano, já se věnuji především rezidenčním projektům, ale samozřejmě jsem schopná vstoupit i do těch jinak zaměřených. Konsepti je schopné toho nabídnout daleko víc, komplexně se věnuje třeba kancelářím, na jednom takovém projektu nyní pracuje kolega Tomáš Hnaníček.

Na jakých projektech teď v Konsepti pracujete?

Momentálně je to třeba celková rekonstrukce rodinného domu v Brně, na kterém pracuji s kolegyní Hanou Serverovou. Řešíme tam jak interiéry, tak třeba i terasu se zastřešením. Z dalších projektů je to pak interiér apartmánu v Krkonoších. Ta různorodost mě baví.

O Konsepti Architects Vision

Ať už klient přichází s projektem v jakékoliv fázi realizace, v Konsepti dokáží navrhnout řešení na míru přesně tak, aby na jeho konci vznikl osobitý, individuální a příjemný prostor pro život, potěšení i práci. V rámci Konsepti Architects Vision působí architektka Hana Severová, designér Tomáš Hnaníček a architektka Tereza Stambolijská.

Foto: Konsepti Stage se nachází v showroomu Konsepti v Praze-Holešovicích. Disponuje velkoformátovým promítáním, díky kterému se vizualizace interiéru stávají pro zákazníka představitelnějšími.

V rámci průběžné prezentace výsledků studie mohou klienti Konsepti využít i nově otevřený showroom Konsepti Stage. Jeho prostřednictvím si Konsepti klade za cíl posouvat hranice prezentace a vizualizace interiérů. Na digitálním jevišti s velkoformátovou projekcí tak klient může zakusit skutečný multimediální zážitek z nově navrženého prostoru, a to až v měřítku 1:1. K doplňkovým službám pro klienty, kteří si objednají kompletní studii interiéru, patří prezentace ve virtuální realitě. Virtuální realita umožňuje zažít celkový prostor z různých úhlů, prohlédnout si všechny materiály a detaily a pomáhá klientům lépe si představit záměr architekta.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři