Rodinný dům v Milířích od Stempel & Tesař architekti Foto: Fotes
Architektura / rodinné domy

Z inspirace stromy. Dřevostavbu v severních Čechách obklopuje les

Kdysi to byla osada, kde uhlíři vyráběli dřevěné uhlí. Dnes její obyvatelé chodí do lesa spíš za procházkami. Tradici zde ale má taky dřevěná architektura, na tu teď navázal rodinný dům – dřevostavba se sedlovou střechou, která do místa zapadá.

Adéla Vaculíková , 16. 1. 2024

Milíře jsou osada mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou, o které existují první písemné zmínky z konce 17. století. Svůj název dostaly po dřevě, respektive po starém způsobu získávání dřevěného uhlí, které se vyrábělo v takzvaných milířích – kuželovitých hranicích ze dřeva zvenčí utěsněných hlínou, v nichž pomalým hoření uhlí vznikalo.

I dnes osadu obklopují lesy. Svou tradici tady má taky dřevěná architektura, v osadě je chráněná roubenka, další domy mají dřevěné krovy, jejichž krokve přesahují až do exteriéru. Ze dřeva je i nedávno dokončená novostavba rodinného domu od kanceláře Stempel & Tesař architekti. „Výhled do hustých korun převážně jehličnatých stromů, které stíní v létě i v zimě, byl hlavním motivem návrhu,“ říkají.

Dům do kontextu místní zástavby zapadá taky formálně, má tradiční siluetu – stojí na obdélníkovém půdoryse a je zakončený sedlovou střechou. To, že je nakonec ze dřeva, je vlastně náhodou, kvůli komplikacím, které se v průběhu stavby vyskytly. Sami klienti si původně přáli mít dům zděný, teď jsou ale s dřevem spokojení. „My ze dřeva navrhujeme rádi, v roce 2013, kdy projekt tohoto domu vznikal, k němu ale lidé měli ještě jiný vztah než dnes,“ říká Jakub Tesař.

Foto: Z obývacího pokoje se otevírá pohled dolů ze svahu.

Dům je realizován technologií takzvaného lehkého dřevěného skeletu. Ten je charakteristický nosnými sloupy, které probíhají skrze více podlaží a jsou na ně zavěšené stropní nosníky. Konstrukce je rozpoznatelná zevnitř domu. Pohledem do krovu, do něhož je převýšený obývací pokoj, nebo na galerii, ze které so do něj dá shlédnout.

Obývací pokoj se otevírá směrem dolů ze svahu. Na vnitřní prostory navazuje prostorná terasa, „největší pobytová plocha“, jak říkají architekti. Plochou je skutečně větší než jakákoliv místnost uvnitř. Z velké části je krytá přesahem střechy, do hmoty domu se zakousává jako lodžie. Současně tak vznikl prostor pro ukládání dřeva, dává se hned pod kovovou konstrukci terasy.

Foto: Dům stojí na obdélníkovém půdoryse a je zakončený sedlovou střechou.

Dům má v sobě zakomponovaná taky stání pro auta. Zajede na ně přímo z příjezdové cesty. K té se dům jinak uzavírá, jejím směrem jsou hlavně malá, technická okna – třeba z kuchyně nebo toalety. Světlo a teplo ze slunečních paprsků dovnitř míří ze zahrady. „Díky svahu je přízemí na úrovni ulice, přesto je už téměř dva metry nad okolní zahradou. Sluneční paprsky tak dopadají do interiéru celoročně,“ vysvětlují architekti.

  • Autoři: Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
  • Ateliér: stempel & tesar architekti
  • Spolupráce: TFH dřevěné domy
  • Země: Česká republika
  • Město: Milíře
  • Projekt: 2013
  • Realizace: 2023
  • Plocha pozemku: 2492 m²
  • Zastavěná plocha: 218 m²
  • Užitná plocha: 150 m²
  • Fotograf: Fotes

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři