Ateliér TYPE proměnil opuštěnou kamennou stodolu poblíž britského Devonu na rodinné bydlení Foto: Rory Gardiner
Architektura / rodinné domy

Zchátralou stodolu na anglickém venkově proměnili architekti na bydlení mezi 200 let starými zdmi

Architektonické studio TYPE zachránilo kamennou stodolu poblíž britského Devonu. Opuštěný objekt uprostřed zelených luk nově slouží jako moderní rodinné bydlení s ekologickým hospodářstvím.

Sára Kročková , 22. 2. 2023

„Naším cílem bylo přeměnit pozůstatek někdejšího statku na drobné udržitelné hospodářství. Projekt ztělesňuje zájem TYPE o ekologii, nízkoenergetickou výstavbu a je příkladem pečlivého přístupu k řemeslu,“ objasňují koncept návrhu architekti z londýnského studia TYPE.

Budova z roku 1810 byla součástí prosperujícího zemědělského statku a sloužila jako stodola a chlév. Z důvodu vzdálenosti od ostatních hospodářských budov a chybějící zpevněné cesty ale začala chátrat. Před rekonstrukcí budově chyběla střecha a zbylé zdi zarostly plevelem. Záměrem architektů bylo pro rodinu vytvořit domov ve zrekonstruované stodole spíše než celková přeměna stodoly na rodinný dům.

Autorům se povedlo zachovat charakter původní stavby. Současný dům využívá staré kamenné zdivo, do něhož nebyly přidány žádné další otvory. Architekti tak museli uzpůsobit dispozice domu tak, aby byly všechny obytné místnosti dostatečně prosvětlené. Objekt má jednoduchou valbovou střechu z hliníkového plechu, která svým tvarem odkazuje na střechu původní.

Foto: Stavba se nachází na odlehlém místě mezi lukami, poli a lesy

V přízemí domu se nachází kuchyně, koupelna a dvě ložnice využívající světlo přicházející tradičně zaklenutými okenními otvory. První patro tvoří velkorysý společenský prostor otevřený do krovu. V interiérech převládá dřevo v kombinaci s tlumenými barvami.

Foto: Velkorysý společenský prostor otevřený do krovu působí vzdušně a vybízí k relaxaci

Budova dobře zapadá do okolní krajiny a spojuje tradiční stavební techniky se současným řemeslem. „Projekt Redhill Barn nám poskytl jedinečnou příležitost vést rekonstrukci odrážející mravní zásady naší praxe,“ podotýkají architekti na závěr.

  • Autoři: Sam Nelson, Ognjen Ristic, Matt Cooper, Tom Powell, Sarah Firth
  • Ateliér: TYPE
  • Země: Velká Británie
  • Město: Devon
  • Realizace: 2020
  • Zastavěná plocha: 199 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři