Rodinný dům v Lipnici nad Sázavou od OK PLAN ARCHITECTS Foto: Jaroslav Hejzlar
Architektura / rodinné domy

Zpět na místo činu. Rodinný dům na Vysočině rozšířila nová kontrastující přístavba

Architekti z humpoleckého studia OK PLAN ARCHITECTS se po letech vrátili ke své dřívější realizaci, aby ji rozšířili o nový objekt určený k bydlení. Podoba přístavby je v určitém pohledu založena na kontrastu vůči staršímu domu, společně však vytvářejí harmonický celek.

Adéla Vaculíková , 14. 3. 2022

V roce 2013 dokončilo studio OK PLAN ARCHITECTS pod vedením Luďka Rýznera přístavbu rodinného domu v Lipnici nad Sázavou. Nepřehlédnutelný dům na Vysočině nyní stejní architekti obohatili o lehce kontrastující novostavbu, která rozšiřuje prostor pro bydlení rodiny.

Nový dům vyrostl na půdoryse stavby z 80. let a už na první pohled je patrné jeho odlišné architektonické zpracování. Zatímco dřívější realizace architektů se odívá do tmavého pláště z jakýchsi plechových šindelů, loni dokončená přístavba se hlásí k principům venkovské architektury.

„Stavba má viditelné rysy tradiční venkovské zástavby, které jsou reakcí na silného genia loci i na původní dům, který stavba nahradila,“ vysvětluje Luděk Rýzner návrh nové přístavby. Svou archetypální siluetou zároveň navázala i na svého souseda, s nímž je propojena jednopodlažním krčkem.

Na tradiční tvar stavby se sedlovou střechou navázaly i střídmě pojaté fasády s hrubou omítkou v bílé barvě. Tu dále doplnily dřevěné laťové stínící panely a prvky z antracitového plechu, které barevně korespondují s plechovými šindeli na starší stavbě.

Foto: Hrubou bílou omítku doplňují dřevěné stínící panely a plechové prvky, které ladí s šindeli na starší stavbě

Dubové dřevo uplatnili architekti i v interiérech, které tak získaly přívětivou atmosféru. Masivní podlahu, kusy nábytku i obložení stěn nechal stejně jako v exteriéru doplnit o tmavé detaily a vše tak vzájemně propojil. Antracitovou barvu nese například zábradlí schodiště nebo krbová kamna, která jsou srdcem obývacího pokoje.

Na dvou nadzemních podlažích a v obytném podkroví se dále nachází ložnice, dětské pokoje nebo herna. Prostorný obývací pokoj v přízemí je zcela propojený s kuchyní, čímž vznikl prostorný hlavní obytný prostor. Právě odsud se také otevírá pohled směrem ze svahu, který si je možné vychutnat i z kryté terasy. Ta přímo navazuje na obývací pokoj, s nímž se dá propojit prostřednictvím rozměrných posuvných oken. „Díky jedinečné poloze stavby ve svahu pod hradem Lipnice se z obytných místností otevírají neopakovatelné pohledy do malebného údolí,“ dodávají autoři na závěr.

Foto: Bílá barva, dřevo a plechové antracitové akcenty vizuálně propojují interiér s vnější stránkou domu

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři