design /

Čarujte doma se světlem. Finská značka Artek představuje tipy a triky, jak pomocí správného osvětlení proměnit interiér

Světlo má zásadní vliv na naši fyzickou i duševní pohodu. Přirozené světlo se svými proměnami umocňuje zážitky a probouzí emoce. Zářivé nebo měkké, rozptýlené nebo přímé a také všechno mezi tím – světlo oživuje vnitřní prostory a vdechuje jim atmosféru a život. Finská značka Artek nabízí rady, jak vybrat, zkombinovat a rozmístit svítidla v různých prostorách domova pro jeho zútulnění a doladění atmosféry. Nabídka značky zahrnuje široké portfolio svítidel od designéra a spoluzakladatele značky Alvara Aalta i dalších autorů. Vhodně umístěná svítidla Artek osvětlí tmavé rohy, vytvoří útulná zákoutí či prostory vyzařující dynamiku, zvýrazní oblíbené předměty a umělecká díla a celkově zlepší zážitek z každého prostoru. Jak tedy postupovat při umísťování a výběru svítidel?

EARCH.CZ , 9. 9. 2021

Ve spolupráci s designéry interiérů vytvořil Artek průvodce, který vám pomůže vybrat správné typy osvětlení pro různé prostory. Lze podle něj vybrat svítidla pro konkrétní prostor a vymyslet, jak je rozmístit. Návody najdete od 13.9. na artek.fi. Nechte se inspirovat různými typy osvětlení a poradit si, jak vytvořit příjemné, pohodlné a funkční interiéry.

#1 Pečlivě zanalyzujte interiér

Začněte tím, že si pečlivě prohlédnete vnitřní prostory svého domova: některé oblasti jsou třeba dostatečně osvětlené, ale je v nich taková atmosféra a světelná kvalita, jakou byste si představovali? Také si všimněte, jak se váš zrak v prostoru pohybuje. Chtěli byste třeba upozornit na nějaký konkrétní prvek? Nebo zdůraznit některé aspekty místnosti? I to může být rozhodující.

V závislosti na velikosti místnosti můžete použít různá svítidla a napodobit tak jemné a působivé vrstvení přirozeného světla. Jedno místo v interiéru můžete v průběhu dne používat k různým činnostem. Kuchyňská linka může ráno sloužit jako snídaňový bar, pak se proměnit v pracovní stůl a později posloužit k vaření, psaní domácích úkolů nebo k setkání s rodinou a přáteli.

Je také třeba vzít v úvahu proporce daných prostor. Pokud máte nízké stropy, je vhodné použít kombinaci stropních, nástěnných a podlahových světel a nenechat všechno na závěsných lustrech. Naopak místnostem s vysokými stropy závěsná svítidla prospějí, protože v nich vytvoří pocit struktury a působí v prostoru jako kotvy.

Svítidlo Hand Grenade, Zdroj: Artek

#2 Zaměřte se na zóny a proporce

Velké prostory lze pomocí světla rozdělit na menší. Vytvořením zón se samostatnou identitou zesílíte pocit, že místnost i celý dům jsou prostorné a rozmanité. Ostrůvky světla ve středu prostoru přitáhnou pohled a místnost pak působí menší. Když naopak umístíte světla po obvodu, bude pokoj působit prostorněji.  

Jestli chcete oživit celý prostorový objem místnosti, měli byste svítidla umístit v různých výškách. Když už víte, kam svítidla dáte, vezměte ještě v úvahu výšku prvků, jako jsou parapety, překlady dveří, nábytek nebo schody a další vestavěné dřevěné prvky, abyste se vyhnuli nežádoucímu překrývání a střetům.

Když vybíráte jak a kam svítidla umístíte, vyplatí se vyzkoušet různá uspořádání. Pokud potřebujete osvětlit větší prostor nebo plochu, dá se použít několik svítidel seřazených za sebou nebo seskupených dohromady. Shluk světel také může působit jako skulpturální prvek a dodat místnosti strukturu a osobitost. Podle toho, jak svítidla zavěsíte, dodáte jejich seskupení různé vlastnosti, od strohosti až po hravost.

Svítidlo Golden Bell, Zdroj: Artek

#3 Nezapomeňte na stíny a odrazy

Dramatický stín může místnosti dodat výrazný nádech. Žíhané světlo padající oknem dokáže vytvořit krásný třpytivý vzor. Když se ale použije příliš málo svítidel, a zejména když světlo přichází pouze z jednoho směru, působí pak stíny často nudně nebo ponuře a místnost se pak může zdát malá a bez života. Místo toho se snažte vytvořit živou hru světla a stínů tak, že budete světlo budovat z různých stran a výšek.

Pokud se s plochami, které odrážejí světlo, zachází opatrně, mohou místnost příjemně oživit. Častěji se ale stává, že odlesky z povrchů, jako jsou leštěné stolní desky nebo mramorové kuchyňské linky, nepříjemně oslňují, což začne být časem únavné. V takovém případě je asi rozumné použít měkký, rozptýlený zdroj světla nebo třeba žárovku se zrcadlovou hlavou. Kromě toho matná barva na okolních stěnách odráží světlo jemněji a rovnoměrněji než lesklá barva.

Využít můžete také efekt svatozáře − stínítka některých svítidel mají perforovanou spodní část, nebo mají dole perforované obroučky. Jejich smyslem je rozptýlit světlo, zabránit oslnění a jsou navržené tak, že kolem svítidla vytvářejí krásný světelný prstenec, kterému se říká efekt svatozáře. Pokud chcete tuto elegantní hru světla a stínu využít, je nutné použít žárovky z čirého skla – matné nebo perleťové žárovky sice vytvoří atraktivní rozptýlenou záři, ale nebudou skrz perforovaný okraj vrhat stíny.

Svítidlo Beehive, Zdroj: Artek

#4 Vylepšete kvalitu světla

Vyberte ty správné žárovky. Jejich množství na trhu může člověka zahltit, ale při výběru je vždy třeba brát v úvahu materiály, které u vás doma převládají. Pokud máte domov zařízen převážně teplými barvami a přírodními materiály, bude nejlepší zvolit žárovky, které vydávají jemné teplé světlo. Pokud ve vaší domácnosti převažují naopak studené barvy a chladné materiály, volte žárovky s jasnějším a chladnějším světlem. 

Při volbě tónu žárovky je dobré vyhnout se mísení teplých a studených tónů v místnosti. Obecně je dobré dodržovat určitou konzistenci teploty světla – žárovky s podobnou teplotou pomohou vytvořit harmonickou atmosféru.

Možnost stmívání svítidel vám dává větší možnosti upravovat atmosféru místnosti. Při rekonstrukci domu zvažte, jestli si nenechat instalovat stmívače nebo zásuvky, které lze ovládat nástěnnými vypínači na klíčových místech – pokud totiž máte několik akcentových svítidel, bude jejich ovládání jednodušší.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 9. 9. 2021
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři