Jako tkané, ale ze žuly. Foto: Petr Šmídek
design / Ostatní

Na hřbitov za historií. Náhrobek připomíná slavnou brněnskou rodinu Neumark

Brno bývalo městem textilek a „moravským Manchesterem“ a rodina Neumark byla jedna z nejdůležitějších průmyslnických rodin. Dnes už z jejich textilního impéria nezbylo nic, ale rodina získala aspoň důstojný náhrobek.

EARCH.CZ / Karolína Vránková , 11. 1. 2024

Náhrobek navrhlo brněnské architektonické studio NEW WORK, je na něm vytesáno jméno rodiny NEUMARK a pak jména pohřbených. Je ze žuly, jejíž tvary ovšem připomínají křížení nití ve struktuře látky. Lze ho vidět na brněnském Ústředním hřbitově, kde připomíná rodinu a slavnou historii jejich textilního impéria.

Jeho zakladatel Paul Neumark pocházel z Berlína, pak odešel do Anglie, kde obchodoval s vlnou a odtud se přestěhoval do Brna. Tady v roce 1881 založil firmu na výrobu látek. Na počátku zaměstnával sto dělníků a vyráběl těžké anglické látky. Postupně přešel na lehčí a modernější tkaniny, firma se rozrůstala a na počátku 20. století zaměstnával několik set lidí a patřil jí velký areál na nároží dnešních ulic Přízové a Dornych.

Foto: Náhrobku dominuje jméno slavného rodu

Kromě rozlehlého továrního komplexu (později národní podnik Vlněna, dnes stejnojmenná čtvrť kanceláří a bytů) vybudovali také vilu ve Vinařské ulici, kterou si jeden z potomků Walter Neumark nechal postavit podle projektu architekta Ernesta Wiesnera v letech 1928-29. Prosperita ovšem skončila německou okupací.

Walter Neumark spáchal den po okupaci 16. března 1939 sebevraždu. Zbytek rodiny emigroval do Anglie a Švýcarska. V roce 1940 byla na firmu uvalena nucená správa. Po válce se rodina o majetek přihlásila a 1945 převzal Otto Neumark vedení firmy, avšak již v roce 1946 byla firma znárodněna a začleněna do národního podniku Moravsko-slezské vlnařské závody, jako závod 09. V roce 1988 byl zničen také jejich původní náhrobek, zřejmě od firmy Adolf Loos Witve, kterou vedla matka architekta Adolfa Loose.

O obnovu hrobu pak usiloval poslanec jihomoravského kraje Michal Doležel (TOP 09). „Domníval jsem se, že i ostatky byly v minulých letech zničeny, jako se stalo v případě jiných průmyslnických rodin,“ uvedl pro ČT24. Ostatky se ale podařilo vypátrat, poslanci Doleželovi se povedlo získat prostředky na obnovu náhrobku a vyhlásit architektonickou soutěž.

Foto: Útek a osnova - jen místo vlny je ze žuly

„Viděli jsme pět různých návrhů. Tento se nám líbil nejvíce, je jednoduchý a říká vše, co by říkat měl,“ řekl České televizi pravnuk Paula Neumarka Jim Neumark při jeho odhalení loni v létě. Od té doby lze hrob navštívit – nachází se ve skupině 106, řadě 1, číslo hrobu je 98–100.

  • Autoři: Svatopluk Sládeček, Zuzana Zbellová, Susanna Brunová
  • Ateliér: studio NEW WORK
  • Spolupráce: Jaroslav Matoušek, Lenka Šrahůlková
  • Země: Česká republika
  • Město: Brno
  • Adresa:: Vídeňská 307/96, 639 00 Brno-střed (Brněnský ústřední hřbitov, skupina 106, řada 1, číslo hrobu 98–100)
  • Investor: Mgr. Michal Doležel
  • Náklady: 450 000,-
  • Zastavěná plocha: 12 m²
  • Hlavní dodavatel: Jan Ševčík kamenictví Kvasice
  • Projekt: 2022
  • Realizace: 2023

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři