BARAAK Architekti - Rodinný dům na Spořilově

  • Země: Česká republika (Česko)
  • Město: Praha - Spořilov
  • Datum projektu: 2016
  • Realizace: 2019
  • Užitná plocha: 103.70m2
  • Plocha pozemku: 217.00m2
  • Zahradní úpravy: Ateliér Partero

Do zahrady

Řadová zástavba Spořilova ze 30. let minulého století má svůj specifický charakter. Architektka Barbora Kopečná z ateliéru Baraak tak musela při návrhu rekonstrukce zohlednit nejen stav objektu jako takového (spolu s požadavky na rozšíření užitné plochy domu), ale rovněž architektonický výraz a typické členění fasád sousedících domů. Vstupní část domu vznikla úplně nově, ale architektka při rekonstrukci dbala na zachování výšky venkovních říms stejně jako charakteru oken i tvaru střechy. V rámci rekonstrukce byla vyměněna všechna původní okna a osazeny nové velkoplošné okenní výplně Schüco v přístavbě směřující do zahrady. „Obytná část je po rekonstrukci lépe propojená se zahradou, a to jak výškově, tak okny," říká autorka o nejvýraznějším zásahu směrem do intimní zahrady. Na obývací pokoj pak navazuje venkovní posezení, vzájemně propojené výrazným betonovým rámem.

Baraak - RD Spořilov

Prosvětlení interiéru

Rekonstrukce domu zahrnovala také kompletní přestavbu interiéru. Díky rozšířené ploše přízemí mohla vzniknout plnohodnotná kuchyně, která nahradila původní kuchyňský kout. Přibyla také prostorná jídelna a obývací pokoj, oba prostory s minimalistickým vybavením několika solitérními kusy nábytku.

Podlahy v přízemí architektka barevně sjednotila a použila tradiční materiály v podobě marmolea a klasické dlažby. V interiéru převažuje bílá barva, kterou nalezneme jak na stěnách či dveřích, tak na většině vestavěného nábytku. V přístavbě bílé povrchy jemně doplňují plochy pohledového betonu. Výrazný kontrast pak tvoří tmavé dubové dřevo schodišťových stupňů nebo skříněk kuchyňské linky. Odstínově ladí i jídelní stůl s tmavými židlemi.

Baraak - RD Spořilov

Využít každý centimetr

Díky novému, technicky výhodnějšímu řešení střechy s nadkrokevní izolací, mohla autorka otevřít konstrukci krovu a využít vzniklý prostor podkroví k občasnému přespávaní vnoučat majitelů domu. Dříve malá a špatně využitelná půda získala díky otevření do krovu zcela novou dimenzi a vzniklo zde útulné zázemí pro vnoučata. V patře navrhla architektka také nové WC a praktické šatny.

„Chtěla jsem nevelký prostor využít doslova do posledního centimetru. Protože každý, kdo zná spořilovskou zástavbu, ví, že tohle opravdu není žádná velkorysá vila, ale „řadovka“ původně určená pro úředníky Spořitelny," zdůrazňuje Kopečná limity prostoru. Z toho také vyplynula nutnost navrhnout a vyrobit většinu nábytku a dveře na míru danému prostoru.

Baraak - RD Spořilov

Generální partner
Hlavní partneři