Cartwright Pickard - Kavárna Londýnské univerzity v bývalé kotelně

  • Ateliér: Cartwright Pickard
  • Země: Velká Británie
  • Město: Egham
  • Realizace: 2016
  • Užitná plocha: 255.00m2
  • Materiál: měď

Pavilon spadající do památkového pásma stupně I je ukázkou citlivé přístavby. Nová budova ladí s žulovým nádvořím i přilehlými cihlovými zdmi. Předchozí úpravy na nádvoří využívaly měď, což předznamelo směřování budoucích stavebních úprav.

Střecha nového pavilonu se natahuje ke stávajícím komínům a zdůrazňuje tak vstup do dvora. Křivka střechy mění výšku a tvar, aby odpovídala památkově chráněným budovám, a vytváří dvojité zakřivení. Její zešikmený tvar formují ploché panely. Hladká měděná povrchová úprava zdůrazňuje rovinu střechy, napomáhá k plynulému přechodu a dokresluje stavební formu objektu.

medFoto: eArch

Zvýšená střešní izolace zajišťuje optimální izolační vlastnosti budovy. Střecha klesá a vytváří tenké profilované okapy, které přirozeně umožňují odtok vody, aniž by bylo zapotřebí nevzhledných žlabů a rourových svodů. Použití mědi přispívá k vytvoření čistých, robustních a snadno udržovatelných detailů.

Předoxidovaná úprava měděného povrchu doplňuje tlumenou barevnou paletu dřevěného trámoví, oceli a skla. Vnější struktura povrchu se stojatými drážkami zvýrazňuje zakřivení dvojité monolitické střechy. Výběr materiálů vychází z přesvědčení, že budova by měla stárnout s grácií a elegantně podléhat vlivům počasí.

medFoto: eArch

Generální partner
Hlavní partneři