Iveta Langerová architekti - Dům propojen se zelení

"Dům propojen se zelení" na Praze 9 od studia Iveta Langerová architekti Foto: Roman Mlejnek Photography
  • Autoři: Iveta Langerová architekti
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Město: Praha 9 - Hrdložezy
  • Zastavěná plocha: 157m2
  • Podlahová plocha: 221m2

Rodinný dům je situován v klidné lokalitě Prahy 9 Hrdlořez, nedaleko centra Prahy. V místě se stopou původní historické zástavby vesnickými rodinnými domy a na hranici Přírodního parku Smetanka.

Dům byl postaven více jak před sto lety a vlivem jednolivých generací na domě vznikaly neblahé stavební úpravy a přílepky. Cílem rekonstrukce bylo vrátit domu původní obrysy s nádechem součané doby v čistě minimalistických líniích a detailech. Charakter místa se tak promítá do architektonické koncepce domu a jeho tvaru.

Hlavní myšlenkou bylo vytvořit logické propojení domu a okolního prostoru ve všech úrovních pozemku, odstranit nefunkční plochy a využít potenciálu lokality “pozváním” přilehlé zeleně do interiéru. Pro dosažení zmíněného konceptu došlo k odstranění střechy s různými nástavbami a vytvoření původního sedlového tvaru, přesunutí garáže, jež rozdělovala spodní zahradu na 2 nelogické celky a přistavění jídelny s kuchyní, která díky své zelené střeše navazuje na horní zahradu a umožňuje tak přímé propojení s horním patrem domu.

V přízemí domu se nachází vstup, kde je vytvořena vstupní hala s novou pozicí schodiště. Dále je zde soukromá pracovna/pokoj pro hosty, technická místnost se vstupem do původního sklepa, koupelna a WC. Chodba vstupního prostoru je zakončena krbem, jako symbolem tepla “srdce domu”, kde se nachází velkorysý obytný prostor. Na opačném konci osy krbu je průhled do vstupní zeleně.

Obytná část je orientovaní na jih a díky velkému prosklení se otvírá přírodnímu parku, kde vytváří nekonečně měnící se obraz. Kuchyň s jídelnou umístěna na sever je doplněna o světlík a další velké prosklení s výhledem do intimního atria s posezením, které tak vzniká zapuštěné mezi okolní zástavbou.

Při výstupu po schodech do patra domu je prosklení na upoutávající zeleň horní zahrady. V patře domu se nachází soukromá část s dětskými pokojemi a koupelnou, dále ložnice s přímým výstupem na zahradu, vlastní šatnou a en suite.

Dům je navržen jako udržitelný v hodnotách hranice pasivního domu, nejen díky zateplení, vytápění a okenním prvkům, ale taky rekuperací, využití dešťové vody pro zálivku zahrady a splachování WC v domě. K udržitelnosti taktéž přispívají veškeré ozeleněné ploché střechy.

  • autor: Iveta Langerová architekti *
  • publikováno: * 8. 11. 2022
  • zdroj: * Autorská zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři