Novinky a názory / zprávy

ERA21 - Speciál 2011

Více racionality, méně vzdušných zámků „Architektura je exaktní. Vždy se dá hodnotit jednoznačně – funguje / nefunguje.“

Marek Kuchta , 15. 7. 2011

Editorial

Marek Kuchta je amatérský zpěvák, herec, režisér, scénograf, dramaturg, producent, překladatel, profesí architekt a redaktor časopisu ERA21. Čistota a harmonie v oblasti materiálu a výrazu, nadčasové řešení s důrazem na eleganci, mnohaúrovňové čtení prostoru, nabídka silných podnětů, komplexní dojem. Časopisy, internet či prezentace jsou plné takovýchto frází. Čteme je tak často, že už jsme ochotni věřit jejich hlubšímu významu, sami je pácháme v dobré víře, že sdělují hlubokou myšlenku. Nesdělují. Architektura je exaktní. I když může na člověka působit dojmem poetickým až lyrickým, je vždy věcí materiální a vyvolává fyzikálně popsatelné reakce. Vždy se dá hodnotit jednoznačně – funguje / nefunguje. Architektura není filozofickou disciplínou či mysteriem. V pozadí idejí a duševních stavů, jež svým uživatelům přináší, je vždy sada konkrétních technických parametrů. Interakce hmoty stavby a hmoty člověka. Proto není třeba podléhat dojmu, že hodnotné stavební dílo musí být založeno na vznosných tezích. Není třeba mu je vnucovat. Kvalitní architektura může být i sbírkou obecně známých, funkčně a logicky uspořádaných prvků. Za to se není třeba stydět a není třeba to maskovat ani sádrokartonem, ani frázemi. To vše platí i pro interiér. V tomto čísle předkládáme soubor významově bohatých a přitom jednoznačných řešení. Nespojuje je obdobné zadání či autorské postupy, ale nepatetický a racionální přístup k architektuře. Pozorujme je zrakem střízlivým a hodnoťme, do jaké míry naplňují přání a požadavky, jež stály u jejich vzniku.

OBSAH ERA21 Speciál 2011

5 editorial Marek Kuchta 6 rozhovor Prostor, kde spolu lidé mluví - Rozhovor Zuzany Morávkové s Martinem Hrdinou 14 realizace Kníhkupectvo s kaviarňou Alexis v Bratislave - Martin Jančok/ Plural /+ Aleš Šedivec/ Totalstudio / 18 realizace Dlouhodobá expozice Astronomie v Národním technickém muzeu v Praze - Roman Brychta, Petr Lešek, Bohdana Linhartová/ Projektil architekti / 22 realizace Restaurace a fonotéka Red pif v Praze - Jakub Fišer, Petra Skalická/ Aulík Fišer architekti / 26 realizace Nová tvář Západočeské galerie v Plzni - Roman Koucký, Šárka Malá 30 realizace Restaurace Mistral café v Praze - Jiří Zhoř/ muon / 33 realizace Jídelna Pražské energetiky - Lubor Sladký, Tereza Čudová Ajmová, Lukáš Holub,Jan Rybář/ S.H.S architekti / 36 realizace Mobilní objekt Philips – LED Stand - Michal Kutálek/ Next Level Studio / + Viktor Johanis/ FADW / 38 příloha Český kámen a jeho využití - Barbora Dudíková Schulmannová 50 příloha Messe Frankfurt a ISH -Zuzana Morávková 52 trendy 64 realizace Interiér hotelu NH Olomouc Congress - David Chromík, Vít Pešina/ CAM Architekti / 67 realizace Interiér výzkumného centra AVG Technologies v Brně - Jan Kyzlink, Petr Pospíšil 70 realizace Rekonstrukce Městského divadla a budovy KIS v Prachaticích - Lukáš Velíšek, Jakub Havel,Jan Opelt / Architektonický atelier Aleš / 74 realizace Rekonstrukce kavárny ERA v Brně - Jan Velek, Soňa Velková, Jan Velek ml.

www.era21.cz

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři