Novinky a názory / názory a komentáře

Ian Bogle - ambasador ateliéru BFLS v Praze

V pondělí 12.9. se uskuteční druhá konference festivalu ARCH FOR PEOPLE, tentokrát pod názvem BIM Day - Využitelnost BIM v praxi. Jedním z přednášejících bude britský architekt, který je autorem energeticky úsporného mrakodrapu s kosmickým názvem Strata SE1.

EARCH.CZ , 8. 9. 2011

Proces navrhování začíná u kontextu a zadání klienta. Všechny projekty vycházejí ze spolupráce, neexistuje prvořadý styl BFLS, ale pouze filosofie, jak přistupovat k navrhování.

“Jsem architekt. Neoznačujte mě za specialistu. Je to jako vaření : tvořím tak, že si jen hraji s přísadami.” říká Ian Bogle - muž, který pevně věří, že tvůrčí proces návrhu je řízen kontextem a ne touhou po určitém stylu značky BFLS.

Začátky kariéry

Ian studoval architekturu na Mackintosh School of Architecture v Glasgow a následně zde pracoval pro Parr Partnership, kde se také roku 1993 stal autorizovaným architektem. Od roku 1995 pracoval pro Foster + Partners na projektech Skotského výstavního a konferenčního centra, Dubajského kulturního centra a Business Parku ve Farnborough. Jako projektový ředitel byl zodpovědný za stavbu London’s Swiss Re Headquarters a Bexley Business Academy, stavby které v roce 2004 získaly první a druhou cenu prestižní britské Stirling Prize.

Průkopník

Ateliér BFLS vznikl z původního Hamilton architects. Zde na pozici zástupce ředitele vedl Ian Bogle v roce 2002 hned dva průkopnické londýnské projekty: Strata SE1 a Park House.

Strata SE1 je 148 metrů vysoký 43 patrový bytový výškový dům v Londýně a tvoří nový dynamický prvek londýnského panoramatu. Je první budovou na světě s integrovanými větrnými turbínami. Ty pokryjí asi 8% spotřeby elektrické energie celé budovy. Jde však o víc, než jen o obytný věžák, který by měl nastartovat regeneraci oblasti Elephant & Castle v jižní části Londýna. Záměrem investora bylo vytvořit ekologicky udržitelnou stavbu s úsporným provozem, kde budou energetické náklady na jeden byt výrazně nižší než v průměrné britské domácnosti, čímž se podstatně sníží výdaje na bydlení vlastníků a nájemníků.Stavba byla realizována v letošním roce.

Park House je elegantní, inovativní multifunkční budovou s obchodními, kancelářskými a obytnými plochami, s posláním revitalizovat západní konec Oxford Street. Tento projekt má být dokončen letos.

BFLS

V březnu tohoto roku také došlo ke změně jména ateliéru na BFLS, což je zkratka, vytvořená z počátečních písmen jednotlivých zakladatelů: Ian Bogle, Jason Flanagan, David Lawrence a John Silver. Ian Bogle tuto skutečnost vysvětluje: „Rozhodnutí přejmenovat náš ateliér nebylo bez významu. Zkrátka jsme cítili, že je čas předložit konzistentní a koherentní vyjádření. BFLS symbolizuje působivé a rozmanité druhy architektury, které dnes tvoříme. I přes náročnost dnešní doby je to pro nás vzrušující období.“

BFLS má dnes pobočky v Londýně, Praze a Hong Kongu. Jejich portfolio tvoří široká škála projektů velkých komerčních projektů, luxusních rezidencí, stejně tak i kulturní a vzdělávací, hotelové, logistické a infrastukturní stavby, obchodní parky a větší územní celky, ve Velké Británii i v zahraničí. Spolupracovali s mnoha klienty jako Royal Welsh College of Music & Drama v Cardiffu, Fyzikální institut v Praze, či univerzity v Oxfordu a Londýně.

Jejich práce je proces vedený na základě analýzy, kreativity a přísného komerčního chápání. Cílem je tvorba nové a progresivní architektury.

V Praze

Ian je v současné době aktivním velvyslancem BFLS v zahraničí a dohlíží na praxi pražské pobočky. Zodpovídá za projekt vědeckého parku pro ELI (Extreme Light Infrastructure) v Dolních Břežanech, kde bude umístěn největší megalaser na světě. Druhým velkým projektem BFLS v Praze je urbanistická studie části území v oblasti nákladového nádraží Žižkov.

Pokud chcete tohoto architekta vidět na vlastní oči, můžete se s ním setkat na konferenci BIM Day, konané v pondělí 12.9.2011 v rámci festivalu ARCH FOR PEOPLE.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři