Novinky a názory / historie a teorie

Konec tokijské ikony. Věž Nakagin Capsule Tower bude rozebrána na jednotlivé buňky

Kapsulová věž v Tokiu od architekta Kišó Kurokawy z roku 1972 je jedním z nejznámějších příkladů japonského metabolismu. Osud ikonické stavby byl ovšem poslední dobou nejasný, protože záměrem nového majitele bylo její nahrazení novou zástavbou. Nyní se rozhodlo, že namísto kompletní demolice věže budou jednotlivé kapsle rozebrány a repasovány – část z nich poputuje do muzeí, další budou sloužit k ubytování různě po světě.

Anežka Jaskmanická , 13. 8. 2021

Nakagin Capsule Tower je první stavbou na světě zhotovenou výhradně z prefabrikovaných modulárních buněk – celkem ji tvoří 140 prefabrikovaných modulů o rozměrech 2,5 x 4 metry. Majitelé budovy, kterou zná celý svět,se ovšem rozhodli budovu „rozebrat“ poté, co nenašli vhodného investora, který by ji zrekonstruoval.

Foto: EARCH
                                                                   Nakagin Capsule Tower je jednou z nejvýznamějších staveb poválečné architektury v Japonsku

Buňky v minulosti sloužily jako kanceláře i byty. Záměrem architekta Kišó Kurakawy (v duchu obecných principů metabolismu) byla jednoduchá výměna jednotlivých jednotek vždy jednou za 25 let, tak aby docházelo k průběžné obnově stavby. Problémy s vlastnictvím a financováním ale vedly k postupnému chátrání některých buněk.

Japonský historik architektury a slavní architekti Toyo Ito a Arata Isozaki komentují Nakagin Capsule Tower

Model kapsle z věže se již nachází v Muzeu moderního umění Saitama v Japonsku a jednu z buněk by údajně do své sbírky chtělo i pařížské Centre Pompidou. Vlastníci se nyní snaží získat finanční prostředky na renovaci zbylých kapslí, které by byly darovány jako exponáty kulturním a uměleckým institucím nebo pronajímány lidem, kteří by si chtěli vyzkoušet tento typ bydlení. Před demolicí budovy je v plánu pečlivé zdokumentování architektury a následné vydání knihy o této kultovní budově. V době před koronavirovou pandemií měli možnost pronájmu jednotlivých kapslí také architektoničtí nadšenci.

Věž je první realizací na světě sestavenou z jednoduše vyměnitelných prefabrikovaných buněk. Zdroj: The New York Times

Foto: EARCH
Původní podoba interiéru jedné z buněk věže. Zdroj: VWArtclub

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři