Na místě Kulturního domu Eden má vzniknout městské nájemní bydlení Foto: CC BY-SA 4.0, VitVit + ohboi (výřez z fotografií)
Novinky a názory / architektonické soutěže

Kulturní dům Eden půjde k zemi. Nahradí ho soubor městského nájemního bydlení

V pražských Vršovicích se připravuje výstavba nových nájemních bytů, které mají vzniknout na místě Kulturního domu Eden ze 70. let. Návrh ateliéru ohboi a JIKA-cz zvítězil v mezinárodní architektonické soutěži.

EARCH.CZ , 5. 5. 2022

Kulturní dům Eden v pražských Vršovicích, který se otevřel v roce 1987 podle návrhu architektů Hana a Dalibora Peškových, je dlouhá léta v zoufalém technickém stavu. Uzavřen byl už v roce 2000 – tedy necelých 20 let po svém dokončení. Díky tomu se dochoval v autentické podobě z konce 80. let včetně uměleckých děl, jako je mozaika Martina Sladkého, svítidel Reného Roubíčka nebo dominantního lustru Bořka Šípka.

Revitalizaci budovy ale městská část Praha 10 neplánuje. Jejím cílem je na místě kulturního domu postavit bytový soubor, jehož návrh vzešel z velké mezinárodní architektonické soutěže, kterou organizovala společnost CCEA MOBA.

Foto: Kulturní dům Eden je dlouhodobě uzavřen kvůli špatnému technickému stavu. Dochovaly se v něm původní světla od Reného Roubíčka

Projekt nazvaný Nový Eden zahrnuje kromě nájemního bydlení, které by měla spravovat přímo Praha 10, také obchodní i kulturní prostory a celkovou úpravu okolního veřejného prostoru, tak aby došlo k celkovému zatraktivnění lokality v sousedství sídliště Vlasta.

Do mezinárodní architektonicko-urbanistické soutěže se přihlásilo celkem 16 týmů (včetně Zaha Hadid Architects), ze kterých porota vybrala 6 finalistů, kteří své návrhy dále rozpracovali. Jako nejlepší projekt vybrala porota, které předsedala architektka Martina Buřičová, návrh brněnského studia ohboi a projekční společnosti JIKA-cz.

Foto: Projekt Nový Eden vzešel z mezinárodní architektonicko-urbanistické soutěže

„Jedná se o urbanistickou koncepci s jednoznačně vymezeným veřejným prostorem, vidím skvělou návaznost na stávající strukturu zástavby sídliště. Navržené funkční uspořádání objektu (skladba bytových jednotek, variabilní prostory pro komunitní centrum, multifunkční sál) považuji za velmi vhodné, samotnou architekturu pak za špičkovou,“ komentuje vítězný návrh porotce a místostarosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS).

Na vítězném projektu se porota shodla jednomyslně. „Návrh respektuje polohu původního Kulturního domu Eden a integruje jeho prostory s novým městským bydlením do jednoho celku v rafinovaném mimoúrovňovém konceptu (hlavní sál kulturního domu v podzemí je situován mimo nadzemní objemy městského bydlení a do veřejného prostoru se propisuje jako součást terra-formingu souvisejícího parteru). Projekt motivuje a dává místu živost, svěží myšlenku včetně navržené typologie bydlení,“ prohlásil porotce a architekt Ivan Kroupa.

Součástí projektu bude také velké úprava okolního veřejného prostoru. Vznikne tu nový pěší bulvár, náměstí i amfiteátr, tak aby se mezi novými budovami mohly konat různé kulturní a společenské akce. V sousedství pozemku se plánuje také vybudování nového lineárního parku.

„Naším primárním cílem je tvorba místa, které se stane cílem. Cílem procházky, cílem setkání.  Návrh pracuje s volnou strukturou blízkého panelového sídliště, v mikroměřítku tuto strukturu reinterpretuje a využívá zároveň terénní schod pro vznik celé řady nových městských prostor. Dům představuje v Praze neotřelou formu nájemního bydlení, které klade důraz na tvorbu zdravé a rozmanité komunity. Dům má ambici stát se ikonou potřebnou pro budování vztahu k místu,“ přibližují svůj návrh autoři vítězného návrhu.

Při návrhu dvojice nových budov (osmipodlažní a devítipodlažní) se architekti inspirovali řešením sousedního panelového sídliště Vlasta ze 70. let. „Náš návrh vstupuje do místa s ambicí napravit historické chyby a se snahou doplnit nabídku funkcí a prostorů, které povedou k postupné proměně sídliště v žádanou městskou adresu. Naším primárním cílem je tvorba místa, které se stane cílem. Cílem procházky, cílem setkání. Návrh pracuje s volnou strukturou blízkého panelového sídliště, v mikroměřítku tuto strukturu reinterpretuje a využívá zároveň terénní schod pro vznik celé řady nových městských prostor,“ stojí v popisu projektu.

Foto: Součástí výstavby bytových domů má být také revitalizace okolního veřejného prostoru, aby se z lokality stala živá část města

V soutěži se sešly velmi různorodé návrhy. Zatímco společnosti ohboi a JIKA-cz, které společně zvítězily už v soutěži na Nové depozitáře Národní galerie v pražských Jinonicích, s budovou Kulturního domu Eden ve svém projektu nepočítají, autoři druhého oceněného projektu (španělské studio Martinez Morero Recabarren) se naopak zaměřili na jeho zachování. Třetí cenu pak získali mladí architekti Adam Šustek, Jan Skoček, Vojtěch Tecl pod vedením Petra Bureše.

Výše investice odhaduje Městská část Praha 10 na zhruba 700 milionů korun – s financováním by mělo pomoct hlavní město nebo soukromá firma. S autory oceněných projektů proběhne jednací řízení bez uveřejnění, stavět by se mohlo začít v roce 2025.

Více o vítězném projektu se dozvíte v našem Katalogu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři