Dnešní stav Istropolisu v Bratislavě Foto: Radek Úlehla
Novinky a názory / názory a komentáře

Rozhodnuto. Poválečný komplex budov Istropolis v Bratislavě půjde k zemi

Dlouhý spor ohledně demolice architektonicky cenného areálu v širším centru Bratislavy se zdá být u konce. Majitel budov dostal povolení k odstranění objektu, na jeho místě plánuje postavit nový víceúčelový komplex. Demoliční práce mají začít ještě v lednu.

Matěj Beránek , 12. 1. 2022

Dům odborů Istropolis je soustava několika objektů u rušné křižovatky Trnavské mýto v širším centru Bratislavy. Pod návrhem jednoho z nejhodnotnějších bratislavských příkladů poválečné moderny je podepsána trojice významných slovenských architektů Ferdinand Konček, Iľja Skoček, Ľubomír Titl. Původní návrh vypracovali už v rámci architektonické soutěže z roku 1956, realizace se však nakonec protáhla a dokončení projektu tak proběhlo až o čtvrtstoletí později, v roce 1981.

Původně šlo o kongresově-administrativní komplex, který zahrnoval velký společenský sál, kde probíhaly sjezdy Komunistické strany. To je také důvod, proč byla stavbě v době jejího vzniku věnována nadstandardní péče, díky které mohli architekti pracovat s drahými materiály a uměleckými díly. Objekty proto pokrývá tzv. kubánský mramor, v interiéru pak najdeme bohatou uměleckou výzdobu. Jedná se tak o komplexní autorské dílo, které si dodnes dochovalo původní interiér s originálním mobiliářem.

Foto: Interiér Istropolisu se včetně autorského mobiliáře dochoval v původní podobě

Po revoluci se však budovy nedočkaly prakticky žádné rekonstrukce a technologicky zestárly. Právě tím argumentoval dnešní majitel nemovitosti, developer Immocap, proč je potřeba celý objekt zbourat a postavit nový. Vzhledem k architektonickému a kulturnímu významu Istropolisu se však proti demolici postavilo několik odborníků, odbornic i organizací. Organizace DOCOMOMO věnující se ochraně moderní architektury uspořádala také petici, kterou k dnešnímu dni podepsalo přes 10 500 lidí.

„V Bratislave si na kontinuitu nepotrpíme. Ľahkovážne v očakávaní lepších čias zahadzujme dedičstvo po predchádzajúcich generáciách stále dúfajúc, že to čo vybuduje tá naša generácia bude lepšie. Správame sa pritom ako adolescenti presvedčení, že nemôže byť nič horšie, ako hodnoty rodičov. Tak pristupujeme aj k architektonickému dedičstvu minulého storočia. Snažíme sa ho vymazať z povrchu zemského aj z našich spomienok,“ vyjádřila se dříve ke kauze demolice Istropolisu slovenská teoretička architektury Henrieta Moravčíková.

Foto: Poválečná budova se od revoluce nedočkala žádné větší rekonstrukce

Nyní však developerská společnost Immocap získala právoplatné rozhodnutí o odstranění objektu a s demolicí podle všeho nehodlá otálet. Už v polovině ledna by kolem budov mělo vyrůst stavební oplocení, přičemž prvním krokem bude demontování mramorového obkladu fasád. Developer má naspěch, dosud totiž nebylo oficiálně ukončeno řízení o prohlášení Istropolisu národní kulturní památkou. Památkový úřad Slovenské republiky se zatím k novému vývoji situace nevyjádřil.

Poválečný objekt má nahradit mnohem kapacitnější komplex s názvem Nový Istropolis, který nabídne byty, kanceláře, obchody a další služby. Návrh projektu vypracovaly architektonické kanceláře z Nizozemska KCAP a CITYFÖRSTER v rámci vyzvané architektonické soutěže. Vedení bratislavské městské části Nové Město si přitom prosadilo, že v rámci první fáze výstavby musí developer postavit kulturně-společenský sál s minimální kapacitou 1650 lidí – pokud závazek nesplní, dostane pokutu ve výši 5 milionů eur. Na oplátku pak radnice slíbila urychlení povolování nové stavby.

Foto: Developer plánuje na místě výstavbu velkého projektu Nový Istropolis

Nový Istropolis má svou podobou odkazovat k řešení původního objektu. Počítá se například s využitím zmiňovaného mramorového obkladu fasád i s implementací uměleckých děl, která poválečná stavba obsahuje. V současnosti je projekt Nového Istropolisu v posuzování vlivu na životní prostředí EIA, stavět by se mohlo začít koncem příštího roku. První fáze realizace má být hotová na přelomu let 2025 a 2026.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři