Městský dům Kingstonské univerzity v Londýně získal Cenu Evropské unie pro současnou architekturu - Mies van der Rohe Award 2022 Foto: Ed Reeve
Novinky a názory / historie a teorie

Miesova cena zná své vítěze. Nejlepší evropskou stavbou uplynulých 2 let je univerzitní budova v Londýně

Nejprestižnější evropské ocenění za soudobou architekturu dnes vyhlásilo vítěze letošního ročníku. Hlavní cenu získala budova Kingstonské univerzity od úspěšných irských architektek ze studia Grafton Architects, která slouží všem obyvatelům.

EARCH.CZ , 26. 4. 2022

Na dnešní tiskové konferenci v Bruselu vyhlásili organizátoři dva vítězné projekty letošního ročníku Ceny Evropské unie za soudobou architekturu – Mies van der Rohe Award. Ocenění je udělováno jednou za dva roky a utkávají se o něj nové stavby posuzované mezinárodní porotou. Kromě celkového vítěze je oceňován také jeden projekt v kategorii pro mladé architekty a architektky.

Porotu Mies van der Rohe Award 2022 nejvíce zaujal projekt zpracovaný irským studiem Grafton architects, který vznikl pro Kingstonskou univerzitu v Londýně. Projekt nazvaný Městský dům má víceúčelové využití, přičemž neslouží jen studentům ale také veřejnosti. Porota ocenila především „pozoruhodnou kvalitu prostředí, která vytváří výjimečnou atmosféru pro studium, tanec, setkávání a společenský život“.

Miesova cena je pověstná svým důrazem na sociálně i environmentálně udržitelné projekty. V posledních dvou ročnících proto také bodovaly přestavby poválečných obytných souborů – renovace bytového bloku v Amsterdamu a revitalizace panelových domů v Bordeaux od loňských držitelů Pritzkerovy ceny Lacaton & Vassal.

Foto: Univerzitní budova slouží všem místním obyvatelům bez rozdílu

„Je to poprvé, co cenu získala univerzitní budova. Ukazuje to, že je potřeba veřejných vzdělávacích projektů s kvalitou letošního vítěze, který zkvalitňuje život lidí prostřednictvím vzdělávání a společného setkávání a poskytuje všem rovné možnosti vzdělávání,“ uvedla porota na adresu Městského domu, jehož autorky Yvonne Farrell a Shelley McNamara před dvěma lety získaly Pritzkerovu cenu.

Cenu pro začínající architekty a architektky obdrželo španělské studio Lacol za realizaci družstevního bydlení La Borda v Barceloně, které porota ocenila zejména pro model „spoluvlastnictví a společné správy sdílených zdrojů a kapacit“. Jde o jednoduchou a efektivní budovu poskytující cenově dostupné bydlení v metropoli trpící zvyšujícími se cenami bytů. Lacol je barcelonské studio založené roku 2009, které se zaměřuje především na sociálně orientované typy projektů na domácí půdě.

Foto: Španělští architekti získali ocenění za družstevní bydlení

Vítězné projekty vzešly z celkového počtu 532 nominovaných staveb, ze kterých následně porota vybrala shortlist 40 realizací. Po dlouhých letech se na tento užší seznam nominací dostal také jeden tuzemský projekt – revitalizace pražských náplavek od studia Petr Janda / brainwork.

Kvůli vystoupení Velké Británie z Evropské unie je letošní ročník Miesovy ceny posledním ročníkem, kdy se mohly zapojit také britské realizace. Slavnostní ceremoniál předávání cen proběhne v Barceloně 12. května v rámci festivalu architektury, jehož součástí bude série přednášek, diskuzí a výstav.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři