Revitalizace pražských náplavek od studia Petr Janda / Brainwork Foto: BoysPlayNice
Novinky a názory / historie a teorie

Úspěch pro českou architekturu. Na prestižní shortlist Miesovy ceny se dostaly pražské náplavky

Vlivná Cena Evropské unie za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award zveřejnila shortlist 40 realizací v rámci letošního ročníku. Po dlouhých 13 letech se na užší seznam staveb probojoval také český projekt.

Matěj Beránek , 20. 1. 2022

„Je potřeba přehodnotit způsob stavění. Vysoce kvalitní architektura je základním kamenem přístupu Evropské komise k udržitelnosti. Cena Evropské unie za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award vyzdvihuje přínos architektury pro udržitelný rozvoj,“ prohlásila evropská komisařka Mariya Gabriel.

Miesovu cenu pořádá Evropská komise společně s nadací Fundació Mies van der Rohe, a proto se do ní zřetelně propisují aktuální unijní postoje – poslední ročníky tak definuje především důraz na udržitelnost. Minulým vítězem se stala renovace panelových domů v Bordeaux od loňských laureátů Pritzkerovy ceny Lacaton & Vassal.

Na letošní shortlist nejlepších projektů dokončených během uplynulých dvou a půl let vybrala sedmičlenná porota 40 realizací, které se rekrutovaly ze seznamu více jak 500 staveb, mezi kterými bylo také 11 českých reprezentantů. Mezi čtyřicítku staveb ze shortlistu porota vybrala také jeden tuzemský projekt – a to revitalizaci pražských náplavek od místního architektonického studia Petr Janda / brainwork.

Rozsáhlý projekt řešil regeneraci prostoru náplavek v centru Prahy včetně nového využití tzv. kobek v nábřežních zdech. Na straně Rašínova nábřeží tak vzniklo 6 kobek, které uzavírají rozměrné prosklené čočky (údajně jde o největší pivotová okna na světě). Na protějším Hořejším nádraží pak najdeme dalších 14 kobek s ocelovými vraty. Celý projekt se stal největší pražskou investicí do veřejného prostoru od revoluce.

Zařazení náplavek na shortlist Miesovy ceny je pro českou architekturu velkou událostí – naposledy k tomu totiž došlo před 13 lety (tehdy se jednalo o černošickou vilu od studia Ksa Jána Studeného a Davida Kopeckého).

Foto: Revitalizace náplavek je největší pražskou porevoluční investicí do veřejného prostoru

Čtyřicet staveb na shortlistu pochází z celkem 18 evropských zemí. Největší zastoupení (shodně po 7 projektech) mají Rakousko, Francie a Španělsko, přičemž z hlediska typologie vede kolektivní bydlení a kulturní stavby. Zajímavostí je také to, že celkem 28 realizací vzniklo v místech vzdálených do 100 kilometrů od sídel jejich autorů, 5 staveb pak navrhla architektonická studia v jiných zemích, než odkud sama pocházejí.

V polovině února porota zveřejnění pětici finalistů, celkového vítěze Miesovy ceny 2022 se dozvíme v květnu.

Foto: Mezi projekty na shortlistu dominuje kolektivní bydlení - jedním z nich je bytový dům v Berlíně od FAR frohn&rojas

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři