Novinky a názory / historie a teorie

Psí vycházka po náměstí Jiřího z Poděbrad

První letošní podzimní Psí vycházka (ta poslední jarní viz zde) souvisela s autogramiádou knížky Psí vycházky 5, která se uskutečnila v sobotu v novém Vinohradském knihkupectví, jež patří Nakladatelství LN. To se nachází shodou okolností právě na náměstí Jiřího z Poděbrad č. 5. Protože tématem poslední knižní vycházky je Vinohradská třída i s přilehlými náměstími, logicky následovala kratší Psí vycházka po tomto prostoru.

Zdeněk Lukeš , 12. 10. 2016

Ten vznikl v 90. letech XIX. století vynecháním několika vinohradských uličních bloků. Na takto vzniklém náměstí Krále Jiřího (dnes Jiřího z Poděbrad) měl stát druhý vinohradský kostel. Návrh v neorománském stylu arch. Františka Mikše však za moc nestál, a tak byla v roce 1919 vypsána soutěž. Žádný projekt nebyl vybrán a stavbou chrámu byl nakonec pověřen Jože Plečnik. Jeho definitivní varianta z roku 1928 byla pak provedena na počátku třicátých let. Dnes je Plečnikův chrám Nejsvětějšího Srdce Páně jednou z dominant Prahy a čeká na zápis do seznamu památek UNESCO. Na jeho výzdobě se podíleli také sochaři Damián Pešan, Štěpán Zálešák, Bedřich Stefan, malíř Karel Svolinský a architekt Otto Rothmayer. Vedle nečleněné hlavní lodi je krásným prostorem i valenou klenbou zaklenutá krypta a prostor věže s rampami k obřímu ciferníku hodin.

Dalšími výraznějšími stavbami náměstí jsou dům na nároží Mánesovy ulice od stavitele Jindřicha Břeňka z roku 1909, rozlehlá škola navržená Stavebním úřadem, funkcionalistický dům na rohu Vinohradské ulice a ulice U Vodárny od Gočárova žáka Františka Marka. Čtyři pozdně secesní domy při nároží ulice Vinohradské a Řipské pak zřejmě projektoval Emil Králíček, stavěl Karel Dršata v letech 1912-1913.

Na náměstí je také dosti zašlý park, který – doufám – bude revitalizován dle vítězného soutěžního projektu ateliéru MCA, jenž vychází z původní Plečnikovy představy. Počítá se i se zachováním místa pro populární trhy. Dále je tu větrák z metra a kašna od sochaře Petra Šedivého. Podzemní stanici metra z roku 1980 projektovala Anna Hübschmannová. Více už ve zmíněné knížce.

Na podzim nás čeká ještě nejméně jedna Psí vycházka. Kdy, to se dozvíte na těchto stránkách rubriky Architektura a samozřejmě i na mých webových stránkách.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři