Novinky a názory / zprávy

Svaz měst a obcí ČR pořádá první Inspirační fórum

Na prvním Inspiračním fóru Svazu měst a obcí ČR vystoupí také primátor Bratislavy Matúš Vallo Foto: Wikimedia Commons CC BY 2.0

Svaz měst a obcí ČR ve středu 1.12. 2021 otevírá dveře svého historicky prvního Inspiračního fóra. V kině Přítomnost na pražském Žižkově se sejdou špičky české a slovenské urbanistiky, architekti, zastupitelé měst a obcí, influenceři, designéři i sociologové a ekonomové.

Svaz měst a obcí ČR , 29. 11. 2021

“Chceme vytvořit živou platformu pro sdílení zkušeností a diskuzi mezi těmi, kteří proměňují veřejná prostranství, vdechují život do veřejných prostor a udávají trendy v oblastech urbanistiky, architektury i estetiky a praktičnosti veřejného prostoru,” říká ředitelka SMO ČR, Mgr. Radka Vladyková.

Fórum zahájí Ing. arch. Matúš Vallo, primátor města Bratislavy, který ve funkci primátora působí od roku 2018. Ve svém příspěvku zmíní zkušenosti s budováním, revitalizací a modernizací veřejných prostranství a budov v Bratislavě i s regulací parkování v centru měst.

První ročník Inspiračního fóra Svazu měst a obcí České republiky se uskuteční 1. prosince 2021 od 9:00 do 16:30 v pražském kině Přítomnost, Siwiecova 1, Praha 3

Veřejná prostranství jako horizontální kvalita města

Veřejná prostranství tvoří základní strukturu města, jsou tím, co z města vidíme jako první a kde trávíme množství času. O tom, jakým způsobem kvalita veřejných prostranství ovlivňuje kvalitu života ve městě promluví doc. Ing. arch. Pavla Melková.

Jak centrum dědiny proměnit v srdce obce

Radim Bača, starosta severomoravské obce Palkovice bude hovořit o tom, jaký význam má pro 12 km dlouhou dědinu její centrum a jak se centrum obce ve spolupráci s renomovaným architektem Ing. arch. Kamilem Mrvou vlastně hledali. Ve svém příspěvku také představí svůj pohled na péči, výsadbu i kácení vzrostlé zeleně.

Jak zapojit laickou i odbornou veřejnost?

Mgr. Michaela Šebelová, starostka Kunčice pod Ondřejníkem

Pro proměnu středu naší podhorské beskydské obce jsme byli od začátku rozhodnutí o využití dvou cest, a to architektonické soutěže a zapojení veřejnosti do celého procesu. To nám přišlo pro proměnu prostoru jako klíčové. Vnímáme totiž, že pokud se na rozhodování podílí co nejvíce lidí nejen z koalice, ale i z opozice i veřejnosti, je vyšší pravděpodobnost, že bude návrh obecně přijat a bude mít šanci i při změně koalice po volbách. Pro hledání srdce této vesnice byl přizván Ing. arch. Martin Materna.

Sídliště, jak dál?

Mgr. Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora Ostravy bude mluvit o sídlištní výstavbě. Sídliště jsou tématem pro mnoho velkých měst u nás i v zahraničí. Jak začít s proměnou těchto leckdy nevzhledných městských čtvrtí tak, aby splňovaly parametry moderního a udržitelného obytného prostředí?

Biodynamické veřejné osvětlení v prostředí malé obce

Starosta Březí u Mikulova, PhDr. Miroslav Vymyslický, pracoval více než 20 let jako vedoucí oddělení vyjednávání Útvaru rychlého nasazení Policie České republiky. Na svém postu řešil situace se zadržováním rukojmí, únosy osob nebo vydírání. I o tom, zda se mu právě tyto kompetence hodily při přesvědčování občanů Březí o nutnosti modernizace veřejného osvětlení v obci promluví ve svém příspěvku.

Kompletní program akce najdete zde.

Klíčová slova:

konference

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři