Novinky a názory / zprávy

Jatka i nejvyšší mrakodrap. Přes 120 budov otevře v Brně při festivalu Open House

O víkendu 18. - 19. května otevře v Brně na 120 budov v rámci festivalu Open House. Foto: Pavel Gurka

O víkendu 18. - 19. května proběhne i v Brně festival Open House. Jeho tématem je letos inkluze a architektura pro všechny.

Open House Brno , 17. 5. 2024

V Brně se v sobotu či v neděli otevře řada jinak nepřístupných budov. Bude mezi nimi nejvyšší budova AZ Tower, Bauerův zámeček, jehož interiéry navrhl Adolf Loos, či brněnská mešita. Festival nabízí vstup do pestré škály objektů a své si tu najde milovník každého architektonického žánru.

Většina prohlídek je bez nutnosti rezervace, některé je třeba rezervovat, a to na portálu Nejbližší akce a vstupenky 2024.

Foto: Hotel Avion Brno, Bohuslav Fuchs, 1928

Hlavní téma festivalu je letos inkluze: „Letošní ročník festivalu jsme společně s partnerskými městy projektu Open House Europe věnovali lidem, pro které může být používání města komplikované. Ať už jde o spoluobčany s hendikepem, seniory nebo třeba ekonomicky znevýhodněné skupiny, musí překonávat bariéry pro jiné lidi doslova neviditelné. Kromě komentovaných prohlídek pro osoby s hendikepem zařazujeme asistenční službu k vybraným běžným prohlídkám. Naším cílem je oživit diskuzi o tom, zda jsou naše města skutečně pro všechny, jaká k tomu máme data a nakolik se při urbanistickém plánování využívají,“ přibližuje dění kreativní ředitelka festivalu Open House Brno 2024 Lucie Pešl Šilerová ze Spolku Kultura & Management.

Foto: DOMEQ Apartments, Studio acht a Vos interier, 2017

Organizátoři festivalu připravili také doprovodný program plný přednášek, workshopů a výstav, při kterých mohou načerpat informace o využití rostlin v interiérech, o historii brněnského výstaviště nebo exhibici skateboardingu. Seznam zájemci najdou na Doprovodný program.

Foto: Poliklinika Lesná, Libuše Kopřivíková, 1968-1974

Kdo zavítá na festival s dětmi, může nahlédnout do kompletního seznamu aktivit a lokací, které jsou pro rodiny vhodné. Patří k nim například workshopy Město: Síť domů nebo Vesna jako bod v centru města, konkrétní prohlídkové lokace nebo volně přístupná místa s kreativními materiály pro děti a mládež. Jejich seznam je shrnutý na Pro rodiny s dětmi.

I v letošním roce Open House Europe, sdružení evropských měst pořádajících festival, vyhlašuje soutěž Visual Stories. Jejím cílem je podpořit zážitek z festivalu, návštěv lokací a doplňkových aktivit. V loňském roce jsme se zaměřili na udržitelnost ve všech jejích aspektech. Letošním tématem je inkluze a přístupnost. Podrobné podmínky pro přihlášení najdou zájemci na Visual Stories.

Kompletní informace o festivalu najdou zájemci na webu. Letošní program i zapojené lokace organizátoři postupně rozkrývají i na sociálních sítích instagram.com/openhousebrno a fb.com/openhousebrno. Festival spadá i pod Open House Worldwide, což je síť více než padesáti metropolí celého světa, pořádajících festivaly architektury pro veřejnost. Pořádané akce každoročně oslovují více než dva miliony lidí po celém světě. Brno je součástí této sítě od roku 2018.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři