Novinky a názory / architektonické soutěže

Z brutalistických lázní kulturní a komunitní prostor. Soutěž na přestavbu chátrající stavby v Chomutově vyhrálo studio Boele

Architektonickou soutěž na proměnu chomutovských lázní na kulturně-komunitní centrum vyhrálo studio Boele

V otevřené architektonické soutěži na proměnu bývalých městských lázní v kulturně vzdělávací a komunitní prostor, jehož srdcem bude nová knihovna, zvítězil mezinárodní tým architektů ze studia Boele. Své pobočky má v Praze a Londýně. Rozhodla o tom odborná porota, v jejímž čele stál akademický architekt David Vávra.

Magistrát města Chomutova , 10. 2. 2023

Porota vybírala ze 13 řádně doručených návrhů. O soutěž měli zájem nejen architekti z Česka, ale také mezinárodně složené týmy a studia působící v Anglii, Švýcarsku nebo Slovensku. Téměř všechny návrhy respektovaly původní brutalistní vnější vzhled budovy a soustředily se zejména na nové řešení uvnitř objektu.

„Autoři si jsou dobře vědomi hodnoty stávající stavby bývalých městských lázní, avšak s citem si troufají k přesvědčivé vnitřní přestavbě. Vztah starého a nového je vyvážený. Nový objekt má šanci stát se skutečným srdcem parkové části města. Lidé mohou žít v aktivním vztahu uvnitř i vně budovy. Vstupní část je kultivovaně otevřená v nárožní pozici do Mánesovy ulice a propojuje tak objekt se stávající strukturou města,” hodnotila vítězný návrh porota, které předsedal známý český architekt David Vávra.

Architekti Pavel Fajfr a Petr Šuman z vítězného studia Boele přistoupili ke konverzi objektu s pokorou k původním architektonickým kvalitám a do ikonického prostoru vysoké plavecké haly s výhledy na přilehlý park i centrum Chomutova vetkli lehkou dřevěnou vestavbu, která podle jejich slov dodá prostoru novou nezaměnitelnou atmosféru.

Záměrem města není prostý přesun knihovny, ale vytvoření multifunkčního kulturně vzdělávacího a komunitního prostoru pro širokou veřejnost. Ve vítězném návrhu proto nechybí kulturní a přednáškové sály, prezentační místnosti, dětská herna, teen zóna, výtvarné ateliéry, učebny, dílny nebo třeba nahrávací studio. Ve vstupní části je kavárna a knihkupectví.

Foto: Boele architekti přistupují ke konverzi s pokorou. Do ikonického prostoru vysoké plavecké haly vetkli dřevěnou vestavbu, která prostoru dodává nezaměnitelnou atmosféru

O architektonické soutěži na konverzi objektu bývalých městských lázní rozhodlo chomutovské zastupitelstvo v červnu 2022 na základě vypracované studie proveditelnosti, která prověřovala stavebně – technické, provozní a programové možnosti roky uzavřeného a chátrajícího objektu v centru města.

Na svém pondělním jednání vzala Rada města výsledky architektonické soutěže na vědomí a zahájila jednací řízení s autory vítězného návrhu o dalším postupu, tedy o podmínkách dalšího stupně projektové přípravy. Kompletní projektovou dokumentaci by město chtělo mít zhruba v polovině roku 2024. Po následném tendru na zhotovitele by realizace stavby mohla odstartovat na začátku roku 2025 s termínem dokončení zhruba ve druhé polovině následujícího roku.

Výsledky architektonické soutěže včetně všech hodnocených návrhů jsou k nalezení na webu www.chomutovskelazne.cz.

Foto: Vítězný návrh vybírala pětičlenná porota ve složení David Vávra, Ondřej Beneš, Tomáš Jiránek, Tomáš Řehák a Václav Aulický

Složení odborné poroty:

Akad. arch. David Vávra – architekt, herec a spisovatel
Ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D. – architekt a pedagog na ČVUT
Ing. arch. Tomáš Jiránek – krajinářský architekt
RNDr. Tomáš Řehák – předseda sdružení knihoven ČR a ředitel Městské knihovny v Praze
Václav Aulický – architekt a vysokoškolský profesor

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři