Mezi pražské mosty přibude od pátku nová bílá silueta Štvanické lávky Foto: Petr Tej
Novinky a názory / zprávy

Z Holešovic do Karlína poprvé po mostě. Štvanická lávka se otevře tento pátek

Už tento pátek 28. července se pro veřejnost otevře Štvanická lávka, která spojí pražské čtvrtě Holešovice a Karlín. Stavba podle projektu architektů Petra Teje, Marka Blanka a Jana Mourka se začala stavět loni v lednu. Nyní finišuje - v rychlém tempu probíhají dokončovací práce, těsně před otevřením se instaluje například socha od Jana Hendrycha.

EARCH.CZ / ČTK , 25. 7. 2023

Štvanická lávka, která spojí pražské čtvrtě Holešovice a Karlín, se otevře v pátek 28. července v poledne. Na sociálních sítích to uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Stavba lávky začala loni v lednu. Pěším a cyklistům usnadní cestu na ostrov Štvanice a zároveň propojí městské části. Spojení do dokončení lávky zajišťuje přívoz, jehož provoz poté skončí. Stavba je dlouhá asi 300 metrů a její cena je zhruba 300 milionů korun. Materiálem je ultra-vysokohodnotný beton s rozptýlenou výztuží (UHPFRC – ultra high performance fibre reinforced concrete) s povrchem odpovídajícím lesklému bílému mramoru.

Foto: Lesklý povrch vysokopevnostního betonu připomíná mramor

Na holešovickém břehu Vltavy bude nástup na lávku na Bubenském nábřeží před branou do Pražské tržnice. V Karlíně na Rohanském nábřeží vyústí na cyklostezku vedoucí po protipovodňové bariéře. Lávka překlene 38 metrů mezi Karlínem a Štvanicí a 149 metrů mezi Štvanicí a Holešovicemi. Lávka má pět pilířů, kdy dva jsou na Štvanici, dva ve Vltavě a poslední v Karlíně.

Foto: Bílou linku nad Vltavou připomíná nová lávka

Lidé se mohou pěšky z Karlína do Holešovic dostat nyní pouze přes frekventovaný Hlávkův most nebo oklikou přes Rohanský ostrov a Libeňský most. Na Štvanici se pak dostanou pouze z Hlávkova mostu či přívozem. Lávka bude i spojnicí pro cyklisty, protože propojí páteřní cyklostezky vedoucí na obou březích Vltavy.

V roce 2020 otevřela Praha novou lávku z Císařského ostrova do Troje. Původní se zřítila na konci roku 2017.

  • Autoři: Petr Tej, Marek Blank, Jan Mourek
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Projekt: 2018
  • Realizace: 2023
  • Investor: hl.m. Praha
  • autoři sochařských prvků: Jan Hendrych, Aleš Hvízdal
  • autor: EARCH.CZ / ČTK *
  • publikováno: * 25. 7. 2023

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři