Technologie / IT

BIM Akademie organizuje praktické workshopy pro studenty středních škol

Foto z terénu - odborná praxe studentů SPŠ zeměměřické a geografického gymnázia v Praze Foto: BIM Akademie

Cílem BIM Akademie je pořádání odborných praxí pro studenty středních průmyslových škol profesně zaměřených na stavebnictví a geodézii. V rámci jednotlivých aktivit mají studenti možnost si prakticky vyzkoušet, jak pracovat se současnými softwarovými 3D/BIM nástroji. Během odborných praxí, pod hlavičkou BIM Akademie, mají studenti ideální příležitost nejen navázat na své aktuální znalosti z výuky ve škole, ale také získat praktické zkušenosti z oblasti BIM 3D/BIM modelování.

BIM Akademie , 9. 11. 2022 / Advertorial

„Ačkoliv první myšlenky na realizaci projektu BIM Akademie začaly vznikat již v roce 2019, první aktivitou pod hlavičkou BIM Akademie byla soustředěná praxe studentů Střední průmyslové školy stavební Josefa Gočára, kterou se podařilo zrealizovat až v červnu 2021,“ říká hlavní iniciátor BIM Akademie Petr Vaněk. „Nicméně se vzdělávacími aktivitami v podobě Letní školy BIM modelování v Žatci přicházela Odborná rada pro BIM každoročně již od roku 2016.“

​Letošní ročník BIM Akademie 2022 měl na programu tři aktivity. Koncem dubna se BIM Akademie spolu s budoucími geodety podívali na tři dny do Českého ráje na zříceninu hradu Trosky. V druhé polovině května proběhla dvoutýdenní soustředěná praxe pro studenty Střední průmyslové školy stavební Josefa Gočára v Praze. A konečně po prázdninách se již tradičně zavítalo do Žatce na Letní školu BIM modelování, která byla určena pro studenty středních průmyslových škol stavebního zaměření. Letošního ročníku se zúčastnili studenti 4 středních škol, konkrétně z Brna, Kladna, Letohradu a nově z Vysokého Mýta. Řečí čísel se tak do letošního projektu BIM Akademie 2022 zapojilo více než 60 studentů ze 6 středních průmyslových škol.

Kromě softwarového partnera, společnosti Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR, s.r.o., na projektu dlouhodobě spolupracuje firma Gefos, která je oficiálním zástupcem společnosti Leica Geosystems AG. V rámci BIM Akademie se studenti seznamují kromě 3D/BIM modelování především se 3D laserovými technologiemi pro zachycení reality a následného využití mračen bodů pro pasportizaci budov.

Dalším z partnerů je společnost DALUX, poskytovatel tzv. CDE řešení – společného datového prostředí, které v rámci BIM Akademie v tuto chvíli využíváme především jako cloudové úložiště pro získaná data a v neposlední řadě také jako IFC prohlížečku pro kontrolu kvality vznikajících modelů.

Foto: ukázka modelu terénu hradu Trosky v kombinaci s mračnem bodů v Archicadu

Letos jsme nově mezi partnery přivítali také společnost Copy General, která se svým řešením PlanRoom nabízí skenování, digitalizaci a elektronickou archivaci projektové dokumentace s možností případného vytištění na vyžádání. Tato služba byla využita v rámci první letošní odborné praxe, kdy se podařilo díky společnosti Copy General převést archivovanou papírovou dokumentaci zříceniny hradu Trosky do elektronického formátu, která byla následně prostřednictvím společného datového prostředí poskytnuta správci hradu.

Za šestiletou dobu trvání projektu BIM Akademie (dříve Letní škola BIM modelování) se zúčastnilo akce bezmála 200 účastníků z celkem 9 středních škol. Za poslední 2 roky se zájem o účast na podobných vzdělávacích akcích zvedá, více něž polovina účastníků se zúčastnila některé z aktivit BIM Akademie právě v posledních dvou letech. Potvrzuje to i zvýšený zájem o vzdělávací akce ze strany středních škol – aktuálně probíhá jednání se třemi středními školami na téma uspořádání odborné praxe přímo v prostorách školy, stejně jako tomu nyní je v případě soustředěné praxe pro střední průmyslovou školu stavební Josefa Gočára v Praze.

Foto: Foto z improvizované učebny - prezidentského salónku restaurace U Orloje - místa konání Letní školy BIM modelování v Žatci

Poslední novinkou z dění v BIM Akademii je skutečnost, že společně s vypisovatelem studentské středoškolské soutěže Můj rodinný dům Schiedel, ve spolupráci s firmou DALUX, bylo rozhodnuto využít pro administraci soutěže stejnojmenné společné datové prostředí. Soutěžící studenti po registraci do soutěže získají přístup do CDE DALUX, aby zde našli jak podklady pro soutěž, tak současně budou přes CDE odevzdávat své soutěžní návrhy.

  • autor: BIM Akademie *
  • publikováno: * 9. 11. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

BIM ArchiCAD workshop Cegra BIM Akademie

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři