Technologie / produkty

Domy podle robotů. Metodou 3D tisku vznikají stále větší budovy

Speciální beton pro 3D tisk betonových staveb. Vyvinul ho výzkumný tým společnosti Heidelberg Materials Foto: Heidelberg Materials

Momentálně největší německá stavba, „vytištěná“ ze speciálního betonu, roste v Heidelbergu. Je vysoká devět metrů a bude sloužit jako datové centrum.

Heidelberg Materials CZ, a.s. , 6. 10. 2023 / Advertorial

Prvotní vize se stala skutečností, když v roce 2020 vznikl dvoupatrový rodinný dům ve městě Beckum v severní části Severního Porýní-Vestfálska v Německu. Šlo o zcela první stavbu v Německu vytvořenou pomocí 3D tisku z betonu. Dvoupatrový dům nabízí přibližně 160 metrů čtverečních obytného prostoru. Budova se skládá z trojitých stěn, dutiny jsou naplněné izolační hmotou. Domu dala vzniknout 3D tiskárna na beton, která byla nainstalována přímo na místě stavby. Tiskárna dokáže tisknout rychlostí až 1 m/s a dvouplášťovou stěnu o obvodu 1 m² vytvoří přibližně za pět minut. V případě tohoto domu bylo zvoleno pomalejší tempo – přeci jen šlo o pilotní stavbu.

Speciální materiál pro 3D tisk, vyvinutý výzkumným týmem společnosti Heidelberg Materials, je vhodný pro všestranné použití s různými typy 3D tiskáren na beton. Vývoj materiálu vázaného na cement pro 3D tisk je velkou výzvou. Musí být snadno čerpatelný a vytlačitelný. Kromě toho musí jednotlivé vrstvy rychle vyvinout dostatečnou únosnost, aby byly schopny nižší vrstvy nést váhu horních vrstev. Zároveň musí být také zajištěna vazba mezi jednotlivými vrstvami. Tradiční stavební materiál byl zkrátka upraven tak, aby umožňoval naplnit potenciál, který nabízí digitalizace.

Stavba začala v září 2020 a výsledky realizace tisku naplnily očekávání. Projekt mimo jiné získal prestižní cenu za inovaci v kategorii “Building & Elements” udělovanou organizací German Design Council.

Foto: V Německu vyrostla stavba realizovaná pomocí 3D tisku betonu. Další podobné projekty se chystají

Už od výstavby tohoto prvního německého tištěného domu se ozývá stále více hlasů z řad odborníků, kteří jsou přesvědčeni o tom, že v nadcházejících letech se 3D stavební tisk stane vyhledávaným řešením v určitých segmentech trhu. Další rezidenční projekty v Německu s tímto řešením jsou již v přípravě.

V Heidelbergu v Německu se aktuálně staví největší 3D tištěná budova v Evropě. Tisk budovy začal koncem března 2023. Ikonická komerční budova od realitní společnosti KRAUSGRUPPE bude měřit přibližně 54 metrů na délku, 11 metrů na šířku, 9 metrů na výšku a bude sloužit jako datové centrum. Společnost Heidelberg Materials dodává na projekt přibližně 450 tun materiálu.

Do roku 2030 si společnost klade za cíl nabídnout celosvětově oběhové alternativy pro polovinu svých betonových výrobků. 3D tištěné výrobky jsou nedílnou součástí portfolia. Společnost nabízí kvalitní produkty a technické know-how pro architekty, inženýry, výrobce 3D tiskáren a stavitele, kteří chtějí realizovat budovy nebo betonové prvky pomocí 3D tisku.

Foto: Speciální materiál umožňuje spotřebovávat méně betonu v porovnání s konvenčními stavebními metodami 

Materiál pro 3D tisk od svého prvního použití v roce 2020 prochází procesem zdokonalování. Snížil se například jeho obsah CO₂. Samotný 3Dtiskový proces umožňuje až o 70 % nižší spotřebu materiálu v porovnání s konvenčními stavebními metodami a tím i další snížení CO₂. Proces také zvyšuje rychlost a produktivitu stavebního procesu a díky nižším emisím prachu, hluku a menšímu množství používaných nástrojů zajišťuje bezpečnější staveniště. Můžeme očekávat, že podobné projekty budou v budoucnu stále běžnější a přinesou další posun v oblasti stavebnictví.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři