Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Plovoucí beton: letní inspirace pro udržitelnou architekturu

Heidelberg Materials v ČR představuje plovoucí betonové ostrůvky. Působí esteticky a podporují biodiverzitu Foto: Heidelberg Materials v ČR

Víte, že beton může plavat? Plovoucí beton otevřel dveře novým možnostem v oblasti architektury a designu. Tyto konstrukce na vodě poslouží nejen jako esteticky přitažlivé prvky, ale i jako prostředek k podpoře biodiverzity.

Heidelberg Materials CZ, a.s. , 14. 8. 2023 / Advertorial

Plovoucí betonové ostrůvky se mohou skvěle uplatnit třeba jako hnízdiště pro rybáky, racky a další vodní ptáky.

Takový příklad projektu využívajícího plovoucí beton představuje skupina Heidelberg Materials v rámci opatření na podporu druhové diverzity. Ptačí ostrůvky na provozech společnosti Českomoravský štěrk jsou každoročně hnízdištěm desítek ohrožených rybáků.

Betonové ostrůvky plavou díky polystyrenovému jádru. Jejich konstrukce je originálním českým průmyslovým vzorem, na jehož vzniku se podíleli odborníci z několika firem a ČVUT Praha.

Foto: Betonové ostrůvky plavou díky polystyrenovému jádru. Na jejich vzniku se podíleli odborníci z firem i ČVUT

Udržitelný rozvoj je základním kamenem tohoto projektu. Vize a angažovanost skupiny v oblasti ekologicky šetrných materiálů přináší nové alternativy pro stavebnictví a design. Plovoucí beton není jen módní trend, ale skutečný krok směrem k udržitelné budoucnosti.

Foto: Instalace plovoucích ostrůvků, kde se zanedlouho zahnízdí ptáci

Propojení architektury s přírodou a podpora biodiverzity skrze inovativní materiály je téma, které bezpochyby rezonuje společností napříč obory. Inspiroval vás plovoucí beton k vašemu projektu?

Více informací se dozvíte na https://www.heidelbergcement.cz/cs/udrzitelny-rozvoj.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři