Technologie / produkty

Krb a komín v jednom. Schiedel přichází s kompaktním monolitem na dřevo i plyn

Oheň přinášel bezpečí a teplo lidstvu odpradávna. Vzrůstající počet obyvatel ve velkých aglomeracích a rozmach průmyslu a touha po dýchatelném vzduchu přinutila politickou reprezentaci k zásadním krokům, kterými se podařilo odsunout vytápění dřevem a jinými pevnými palivy zejména ve větších městech během minulého století na vedlejší kolej. Libé pocity při kontaktu s ohněm však ze svého DNA těžko vymažeme. Touha po hřejivých plamenech je v nás zakódována stejně jako touha po blízkosti druhých.

Schiedel , 2. 6. 2021

Díky inovativním technologiím je možné pozorovat postupný návrat krbových vložek do obytných prostor moderních interiérů čím dál častěji. Ekologické vytápění má ale svá pravidla a primárně závisí na kvalitě krbové vložky, její nezávislosti na vzduchu z místnosti, dokonalém spalování s maximální účinností. V porovnání se starými neefektivními spotřebiči moderní krbové vložky vypouští do ovzduší cca 10x méně škodlivin než to mu bylo dříve.

Krb a komín v jednom

Leadrem ve výrobě trvale udržitelných výrobků na poli komínové a vytápěcí techniky je jednoznačně společnost Schiedel. Jednou z vlajkových lodí společnosti je na míru vyráběný monolit Kingfire Parat, ve kterém jsou zabudována moderní krbová kamna a komínové těleso Absolut, které se řadí k tomu nejlepšímu, co je v současnosti na českém trhu k dispozici. Absolut je jako jediný komínový systém certifikován i pro pasivní stavby. Samozřejmostí je těsnost systému, která obstojí v „Blower door“ testu. Vzduch potřebný k hoření je v případě systému Absolut přiváděn samostatnou šachtou vně komína. Keramická komínová vložka je vyrobena z čistě přírodního jílu nejvyšší kvality. Díky unikátnímu výrobnímu procesu stlačením téměř suchých směsí vzniká výrobek mimořádné odolnosti vůči mechanickému poškození teplem, chemickými sloučeninami, případně vodními kondenzáty. Systém Kingfire je možné instalovat do novostaveb za pomocí jeřábové techniky. K usazení celého systému tak stačí doslova pár desítek minut. Výroba probíhá na míru každé stavbě v závodech společnosti Schiedel. Nemalým bonusem celého systému jsou minimální nároky na prostor. Oproti klasickému zděnému komínu a samostatně napojených krbových kamnech zabírá cca polovinu podlahové plochy. Kingfire je tak ideálním řešením do staveb, jejichž užitná plocha je rok od roku menší.

Produkty firmy Schiedel. Zdroj: Schiedel

Novinka Kingfire GAS vhodná i do husté zástavby 

Ačkoliv moderní krbové vložky vypouští do ovzduší minimum škodlivých emisí, cílem není návrat krbových vložek do hustě osídlených center. Vytápění dřevem zůstává jistým privilegiem periférií, které mají přirozeně snazší přístup k palivovému dřevu. Schiedel se v letošním roce rozhodl vyjít vstříc investorům z městských center uvedením novinky Kingfire GAS, která svým tvarem a koncepcí doplňuje řadu Kingfire. Jedná se o monolit určen do novostaveb zahrnující komínový systém Absolut a designová kamna na plyn. Dokonalou iluzi ohně a plnohodnotnou alternativu ke klasickým krbovým kamnům obstarávají keramická „polena“ velmi věrně imitující kusové dřevo společně s dynamickými plameny. Investoři v městské zástavbě ocení i snadnou ovladatelnost celého sytému pomocí aplikace Schiedel InFlame, kde je možné nastavit tepelný výkon, optimalizovat spotřebu plynu a vytvořit si i vlastní obraz plamene. Díky maximální účinnosti 94,3 % se produkt Kingfire GAS svou spotřebou řadí do energetické třídy A. Výhodou je i nulový požadavek na odstup od hořlavých konstrukcí. Pouze před samotným krbem je nutné dodržet 60cm vzdálenost od hořlavých doplňků, jakými je koberec, nábytek atd. Antireflexní sklo s technologií Clear View umožňuje ničím nerušený pohled do plamenů.

Produkty firmy Schiedel. Zdroj: Schiedel

Moderní domy se bez sofistikovaného větrání neobejdou

Kromě technologicky vyspělých komínových systémů a krbových kamen zajistí společnost Schiedel i instalaci dnes již nezbytné větrací jednotky s rekuperací tepla. Rekuperační jednotka Schiedel KombiAir vyniká nejtišším chodem ze všech podobných produktů nabízených na našem trhu a zajišťuje dostatečný přísun čerstvého vzduchu moderním utěsněným domům. 

Instalace se stejně jako u produktů Kingfire provádí do novostaveb, jedině tím je zajištěno bezproblémové umístění v rámci interiéru a elegantní skrytí rozvodů během hrubé stavby.  

KombiAir patří k naprosté špičce nejen z hlediska nízké hlučnosti, ale i vysoké účinnosti rekuperační jednotky, která dosahuje až 90 %.  Přicházející vzduch o teplotě -5°C se ve výměníku tepla ohřeje vycházejícím vzduchem o teplotě 22°C na příjemných 20°C. Systém KombiAir je vybaven funkcí zónování, díky které je možné účinně regulovat přívod vzduchu dle vytížení místností. Schiedel nabízí kromě klasických závěsných jednotek pod strop nebo na stěnu také jednotku ve svislém řešení, která má minimální nároky na prostor a obejde se bez samostatné technické místnosti. Jednotka se vkládá do podobného modulu jako Kingfire o půdorysných rozměrech 360 x 620 mm.  

Produkty firmy Schiedel. Zdroj: Schiedel

Schiedel nabízí architektům nadstandardní servis

Projektanti a architekti ocení celou řadu technické podpory, kterou společnost Schiedel těmto profesím nabízí. První pomoc přichází ve fázi projektu, která se bez sofistikovaných technologických řešení neobejde. Veškeré zásadní produkty Schiedel včetně sytému Kingfire Parat najdou zájemci ve volně stažitelném elektronickém katalogu produktů založeném na technologii eCATALOGsolutions.

Produkty firmy Schiedel. Zdroj: Schiedel

  • autor: Schiedel *
  • publikováno: * 2. 6. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři