Technologie / produkty

Prosvícený interiérový design s hudbou

Na trhu se nyní objevují přístroje, které se připojují na internet, čímž vzniká tzv. internet věcí. Jsou to např. chytré televize, ledničky, kamery, hodinky a také žárovky. A právě wifi žárovku Awox StriimLIGHT Wifi Color si redakce EARCH zapůjčila na vyzkoušení.

Jiří Košťál , 10. 11. 2014

V naší redakci pracují jak architekti, tak lidé z jiných oborů a již na reakcích mých kolegů bylo vidět, pro koho je tato barevná LED žárovka s wifi a reproduktorem určena. Zatímco architekti reagovali se zájmem hraničícím téměř s nadšením, ostatní se ptali: „Co je to za nesmysl?“ Je tedy zřejmé, že tzv. smart žárovka není produkt pro každého. To potvrzuje i cena, která se pohybuje okolo 4.000 Kč. Nutná je chuť si pohrát s dražší hračkou, která je ale nápaditá a interiéru dodává přidanou hodnotu.

Tvar a využití

Po vybalení žárovky vás překvapí její hmotnost a rozměry. To je první limit jejího využití. Do menších svítidel se chytrá žárovka nemusí vůbec vejít, subtilnější lampičky žárovku neunesou. Na druhou stranu je tento typ žárovky určen spíše do velikých svítidel. To ostatně potvrzuje i architekta Kristýna Šilhánová: „Žárovka samotná je tvarově poměrně povedená, myslím si proto, že může fungovat i samostatně pouze na objímce. Lze jí tedy umístit do stropních či stojacích svítidel, ale je nutné dobře promyslet tvarové a designové omezení.“ Ideální je tedy pro chytrou žárovku vymezit samostatný světelný zdroj, pokud možno bez vypínače. Když totiž zhasneme chytrou žárovku odpojením od elektrické sítě, odpojí se také od wifi.V domácnosti určitě najde využití prakticky ve všech místnostech. V kuchyni může chytrá žárovka hrát k vaření, v ložnici před usnutím, v dětském pokoji bude přehrávat audio pohádky, v obývacím pokoji a jídelně dělat atmosféru příjemnou hudbou, v koupelně díky ní můžeme z vany vychutnávat relaxační hudbu. Architektka Kristýna Šilhánová by se však neomezovala jen na domácnosti: „Její využití spíše než v bytech vidím především v obchodních prostorách, nebo kavárnách, kde se může naplno využít možností její variability. Provozovatelé také mohou ocenit symbiózu reproduktoru a barevného světla, které může pomoci navodit žádanou atmosféru.“ A s jejím názorem se ztotožňuje i Ondřej Žatečka z firmy Audiopro s.r.o., která distribuuje produkty Awox v České republice: „Dokážu si představit menší prodejnu, kde si majitel do každého rohu provozovny instaluje jednu smart žárovku a tím má vyřešeno, jak osvětlení, tak možnost pouštět hudbu.“ Oba se pak shodnou i na tom, že v ideálním případě mohou architekti počítat s využitím chytré žárovky už ve stádiu projektu a uzpůsobit tomuto záměru návrh osvětlení a elektrických rozvodů.

Ovládání smart žárovky

Žárovka Awox StriimLIGHT Wifi Color se ovládá pomocí aplikace Awox StriimCONTROL ve variantách pro mobily, tablety i počítače. Můžeme přehrávat zvukové soubory ze zařízení, kterým žárovku ovládáme, nebo využít zdrojů z internetu (internetová rádia, Deezer), můžeme zhášet a rozsvěcet světlo a měnit jeho barvu a intenzitu (a to ve dvou režimech – klasická a barevná žárovka). V nastavení lze připojit další chytré žárovky a další zařízení Awox a vytvářet zóny, ve kterých je možno společně ovládat více zařízení Awox.Mimo tuto žárovku čítá řada AwoxLIGHT sedm dalších typů chytrých žárovek. Liší se jak velikostí, tak vybavením a způsobem komunikace s ovládacím zařízením – některé typy mají namísto wifi bluetooth. Najdeme tu žárovku s integrovanou kamerou a dokonce žárovku s vůní. „Výrobce vymýšlí další způsoby využití – víme, že chystá typ s pohybovým čidlem a možná se dočkáme i dalších překvapení“, dodává Ondřej Žatečka z firmy Audiopro.

Video s ukázkou funkcí žárovky.

Awox StriimLIGHT Wifi Color  - technické údaje:

Zdroj světla: LED diody: 35~36ks (max 6.7W), odstín: teplá bílá 3000k, svítivost: 475 lm / 8W LED / ekvivalent 40W klasická žárovka, patice E27Zvukový výstup:  třída zesilovače D, - 10W mono, 10% THDReproduktor: velikost 2 palce, 8 Ω, rozsah: 200Hz – 20000HzRozměry  v mm: 111.5 (v) x 95 (š) x 95 (d), Hmotnost:  680 g

Žárovku k vyzkoušení laskavě poskytla firma Audiopro s.r.o.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři