Technologie /

Za co platíte dodavateli elektřiny? Jak si platby snížit?

Elektřina je stále dražší, víte, co přesně se zdražuje a kterou součást ceny můžete ovlivnit a jak? Díky porovnání cen elektřiny lze dosáhnout výhodnějších cen, aniž by bylo nutné omezovat její spotřebu.

Michaela Kadlecová , 14. 4. 2021

Neregulovaná složka elektřiny lze ovlivnit

Cena elektřiny se skládá ze dvou částí, regulované a neregulované. Mezi regulované poplatky patří například poplatek operátorovi trhu, nebo daň z elektřiny, tyto poplatky jsou pro všechny zákazníky stejné, ať už je jejich spotřeba jakákoliv. Další poplatky jsou závislé jednak na vaší spotřebě, dále na výběru dodavatele elektřiny: „Dodavatelů elektřiny je necelá stovka, navzájem si konkurují nejenom cenou za kilowatthodinu, ale také poplatkem a dalšími službami, jako je například právní poradenství,“ uvádí Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo ze společnosti Kalkulátor.cz. „Právě tyto poplatky můžeme ovlivnit a je pochopitelně žádoucí stlačit je na minimum. Podařit se to může díky změně dodavatele,“ upozorňuje Lukáš Kaňok.

Inteligentní algoritmus porovná dodavatele

Dodavatelů elektřiny působí na našem trhu skoro stovka. Jde o velké, ale i velmi malé společnosti, které nabízejí ve svých tarifech různé ceny za kilowatthodinu a různý poplatek dodavateli. „Porovnat všechny jejich nabídky není v lidských silách. My k tomu využíváme jednak zkušeností, ale také inteligentní algoritmus, který potřebuje určité vstupní údaje,“ konstatoval Lukáš Kaňok. Připravit nabídku bez těchto údajů je prakticky nemožné, neodpovídala by totiž realitě a pro zákazníka by byla zbytečná. „Před srovnáním cen elektřiny doporučujeme vzít si k ruce poslední vyúčtování, kde jsou všechny důležité údaje k nalezení. Případně lze vyúčtování ofotit, či použít fakturu v PDF, kterou zaslal dodavatel, a nahrát ji na naše stránky. Díky tomu získá zákazník jistotu, že je vše vyplněné správně a že kalkulace, kterou za něj provede náš operátor, odpovídá realitě,“ prohlásil Lukáš Kaňok.

Všechny tarify na jednom místě

Po vyplnění údajů, což zabere jen pár minut, a jejich odeslání provede algoritmus porovnání cen elektřiny a na stránkách se zobrazí doporučené tarify: „Srovnáváme naprosto všechny tarify, které jsou v České republice dostupné. Ceníky dodavatelů pravidelně aktualizujeme, takže nám žádná změna tarifu neunikne. Zakládáme si na tom, že jsme nestranní a nic neskrýváme,“ vysvětluje Lukáš Kaňok. Srovnání cen elektřiny lze provést na mnoha místech. Ne všechna ale nabízejí skutečně nezávislé porovnání opravdu všech tarifů a všech dodavatelů elektřiny.

Zákazník vždy vydělá

Někteří zákazníci se obávají samotné změny dodavatele, podle Lukáše Kaňok ale zbytečně, jde pouze o administrativní záležitost. „Na našem webu nabízíme také tzv. garantované tarify, pokud si je zákazník zvolí, pak mu garantujeme ten nejhladší přechod od jednoho dodavatele ke druhému. Postaráme se vlastně o vše, novou smlouvu pošleme kurýrem zákazníkovi domů a na něm bude, aby po prostudování dokumentů připojil svůj podpis,“ popisuje průběh změny dodavatele Lukáš Kaňok. Výpověď dosavadnímu dodavateli je třeba podat podle pravidel. Pokud má zákazník uzavřenou smlouvu na dobu určitou, pak před uplynutím této doby. Pokud jde o smlouvu na dobu neurčitou, pak kdykoliv, je třeba pouze počítat s výpovědní dobou zpravidla tři měsíce. „O to, kolik přesně platí svému dodavatele elektřiny, se stále mnoho z nás nestará, přitom je to škoda. Průměrná úspora, které dosahují naši zákazníci, činí čtyři tisíce korun ročně. Naše služby jsou pochopitelně zadarmo. Zákazník tak může vždy jen vydělat,“ uzavírá Lukáš Kaňok.

Půjčka na zaplacení energií není vhodná volba

Spoustu poskytovatelů takzvaných rychlých online půjček nabízí krátkodobé půjčky na zaplacení například poplatků za bydlení nebo energie. To ale rozhodně nelze pokládat za rozumné řešení, jak ušetřit peníze, protože úroky u těchto půjček bývají v desítkách procent.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři