Události / architektonické soutěže

Praha 3 vyhlásila výtvarnou soutěž o podobu vodního prvku pod žižkovskými schody

Městská část Praha 3 vyhlásila výtvarnou soutěž o podobu vodního prvku, který by měl vzniknout pod schodištěm v ulici Rokycanova, které je známé jako „žižkovské schody“. Původně na místě stála ruční pumpa, která se nedochovala. Cílem soutěže je nalézt takový návrh vodního prvku, který doplní místní atmosféru starého Žižkova. Soutěž byla podpořena z programu hlavního města Prahy Umění pro město.

EARCH.CZ , 25. 5. 2021

„Návrh na umístění vodního prvku vznikl v rámci koncepční studie na celkovou rekonstrukci ulic Seifertova – Táboritská, kterou vypracoval ateliér Edit! a schválena byla Radou hlavního města v roce 2019. Institut plánování a rozvoje nás následně oslovil, zda by soutěž nemohla proběhnout v naší režii. Jde o citlivý prostor a očekáváme, že navržené dílo zhodnotí a posílí autentický, neopakovatelný charakter a atmosféru místa realizace. V neposlední řadě bychom rádi, aby lidem nabídl osvěžení, protože vodních prvků ve městě není dostatek“ uvádí předseda radničního výboru pro územní rozvoj Matěj Michalk Žaloudek.

„Soutěž na vodní prvek byla jednou z prvních, které jsme podpořili z našeho magistrátního programu Umění pro město, dříve 2 % na umění ve veřejném prostoru. Jsem moc ráda, že se podařilo propojit práci městských institucí a městské části, a v rámci velké rekonstrukce žižkovských ulic vznikne nové umělecké dílo navíc s veřejně prospěšnou funkcí. Celý proces je dobrým příkladem, jak přistupovat k veřejnému prostoru a já věřím, že nás čeká ještě hodně podobných soutěží“ dodává radní hlavního města pro kulturu Hana Třeštíková.

Soutěž se vypisuje jako výtvarná, užší, jednofázová, projektová a anonymní. Do 28. června v 18 hodin je možné žádat o účast zasláním portfolia s referenčními pracemi. Porota následně z došlých portfolií vybere 5-10 soutěžících, kteří již soutěží přímo s návrhy vodního prvku. Termín odevzdání soutěžních návrhů je pak 13. září v 15 hodin a výsledky budou známy na podzim. 

Porota je tvořená z nezávislých umělců, architektů a zástupců radnice – např. výtvarnou umělkyní Dagmar Šubrtovou, architektem Vítězslavem Dandou nebo Michalem Motyčkou. Celkové ceny a odměny jsou stanoveny na 397.000 za přípravu podkladů a 2.000.000 Kč na realizaci díla.

Soutěžní podmínky jsou dostupné na profilu zadavatele ve věstníku veřejných zakázek.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 25. 5. 2021
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

soutěž veřejný prostor Žižkov

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři