Architekti ze studia Raketoplán proměnili interiér domu ze 40. let na kanceláře pro rodinnou firmu

Středa, 15. Duben 2020 - 0:16
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Polovina pražského dvojdomu ze 40. let minulého století prošla celkovou proměnou na sídlo rodinné firmy. Pojetím všech zásahů architekti ze studia Raketoplán navázali na umírněný charakter domu. Jížní část dvojdomu získala novou bílou fasádu a došlo také k rozšíření oken, která umožnila propojení interiéru s exteriérem. Hlavní pracovní místnost tak získala přímý vstup na venkovní terasu, z kanceláře šéfa pak lze vejít do východní zahrady. Reprezentativnost kanceláří podtrhují kvalitní přírodní materiály a povrchy.

Pražská kancelář, Studio RAKETOPLÁN © Lukáš Pelech
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Studio Raketoplán
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha
Datum realizace 2018

Nové kanceláře rodinné firmy jsme vestavěli do dvojdomu z konce 40. let minulého století. Navzdory dobám rudého temna je dům nositelem charakteru a stavitelského umu mladého Československa. Mezi nesporné kvality domu patří umírněnost výrazu a jednoduchost kompozice základních hmot. 

Původně byl dům zapuštěn do terénu a stál spolu se svým dvojčetem na pozemku jakoby volně. Posledním velkým zásahem do domu byla rekonstrukce a rozšíření v letech 2000 a 2002. Tato přestavba přidala domu podzemní podnož z jižní a západní strany a pocitově dům od silnice vyvýšila. Tímto krokem se objektu výrazně podtrhla vertikální pocitová linka a je jakousi polovinou dvouvěže. Dobrá orientace domu východ-jih-západ dává všem místnostem v domě možnost užít si přímého slunečního svitu. 


Pražská kancelář, studio RAKETOPLÁN © Lukáš Pelech

Do objektu se vstupuje z ulice vstupní brankou či vjezdovou bránou pro automobily. Za plotem-zdí se nachází malý dvorek a venkovní schodiště na úroveň 1.NP. Podnož domu tvoří garáž, sklad a kotelna. Těchto prostor se rekonstrukce netýká. Hlavní úsilí k rekonstrukci se váže na prostor jednací místnosti, sociálního zázemí a klubovny s vnitřním schodištěm do 1.NP.


Pražská kancelář, studio RAKETOPLÁN © Lukáš Pelech


Pražská kancelář, studio RAKETOPLÁN © Lukáš Pelech