Barevné řešení pro příjemné pracoviště

Čtvrtek, 15. Červen 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Česká cena za architekturu

Nová administrativní budova zakončuje výrobní halu ze severu. Jedná se o dvoupodlažní železobetonový prefabrikovaný skelet s monolitickými stropy. Pravidelný modul je 4x4 ve dvou lodích. Celý systém je uzavřen do betonového kvádru, který je narušen třemi otvory. Ateliér zábran-nová architekti jsou za tuto budovy nyní nominování na Českou cenu za architekturu.

Administrativní budova firmy Brusivo, zábran-nová architekti © Petr Polák
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jiří Zábran, Tereza Nová
Ateliér Zábran Nová architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Třemošná
Kategorie soutěže: 

První je pro odpočinkovou terasu k ředitelnám a zároveň řeší stínění ze západu. Druhý otvor je ve středu budovy a vytváří prostor pro zimní zahradu. Poslední otvor je na východní straně. Roste v něm velký strom. Pro hlavní severní fasádu je určující pravidelný rytmus oken. Jedná se vlastně o jedinečnou konstrukci fasády, která je řešena jako jedno velké okno. Skleněná fasáda je samonosná ve dřevěných rámech s trojskly. Otevíravá okna jsou celodřevěná, bezfalcová. Fasádu podtrhuje černý plech jako zábradlí a jako firemní logo.

Hlavní konstrukce je z pohledového betonu, který se uplatňuje i v interiéru. Na svislé stěny byly použity desky ze stropního bednění, aby byla dosažena požadovaná jemná struktura dřeva. Prefabrikované schodiště je zvýrazněno oranžovým nátěrem. Dveře jsou plechové, opatřené barevným nátěrem v jisté logice. Vstupní dveře jsou černé, do kanceláří jsou různě barevné a do servisních prostor jsou šedé.

Důraz při celkovém řešení byl kladen na dobrý pocit z pracoviště. Budova má sice klimatizaci, ale každá místnost má otevíravý díl na fasádě, dostatek denního světla a vlastní barevné řešení. Na pracovních deskách stolů se uplatňuje masivní dřevo.

Barevný svět architektury.