Architektura / rodinné domy

Z jednoho domu domů pět

Stavební parcela se nachází v obci Zruč u hlavní silnice. Na pozemku původně stál jeden větší rodinný dům. Navrhli jsme zde pět řadových domů tak, aby zahrady byly orientovány na jih a do silnice nepůsobila hmotně řada domů, ale pouze bok.

Zábran Nová architekti , 31. 7. 2017

Zároveň je tím dosaženo částečné hlukové odclonění dopravy ze silnice. Každá zahrada má samostatný přístup z jihu. Parkování je mimo dům na severu. Hmoty domů jsou tvarovány tak, aby bylo dosaženo co největšího soukromí jednotlivých majitelů a zároveň dostatečného osvětlení jednotlivých prostorů a jejich propojení z venkovním prostředím. Střešní terasy se rozšiřují směrem do zahrady, pultové střechy jsou navrženy tak, aby eliminovaly stínění do atria vedlejšího domu. Tvary střech celé sestavě udávají rytmus.

V přízemí se nachází vstupní hala, velký obytný prostor, WC, komora a sklad, ten má vlastní vstup a může sloužit jako pracovna, nebo další pokoj. Součástí přízemí je krytá terasa. Sklad zahradních potřeb je řešen samostatně na konci zahrady. V podkroví jsou dva pokoje, ložnice a koupelna. Všechny tyto místnosti jsou prosklené do střešní terasy. Dále je zde chodba a komora. Přízemí řadových domů je omítnuté a opatřené tmavým šedým nátěrem. Patro je opláštěné impregnovanými svislými smrkovými prkny.

Generální partner
Hlavní partneři