Bronzový supermarket v historickém centru města

Středa, 2. Březen 2016 - 0:00
| Napsal:

Absolutně moderní aplikace bronzového opláštění dodává trvalost a prohlubuje působivé architektonické kvality tohoto supermarketu v centru města, jak vysvětluje jeho projektant Matt Brook, ředitel architektů Broadway Malyan.

Broadway Malyan, Waitrose supermarket - foto © Edmund Sumner
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Broadway Malyan
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Chester
Ulice, číslo 71 Boughton
PSČ CH3 5AF
Materiál

Tento projekt se snaží prokázat, že klíčem k dobrému projektu supermarketu je zdůraznění lokality – a nedílnou součástí je důležitost citlivého škálování, promyšlená geometrie a pečlivá volba materiálů. Projekt, nacházející se na klíčové dopravní tepně do městského centra britského Chesteru, zahrnuje novou vlajkovou loď maloobchodního řetězce Waitrose a plně integrované veřejné prostory včetně nové pěší lávky přes kanál.

Projekt je koncipován jako jižní brána do centrální obchodní čtvrti města, zahrnující také další z našich projektů - víceúčelový projekt na opačné straně kanálu, zahrnující památkové chráněnou střelnou věž Chesteru a bývalou dílnu pro odlévání kulí. Střelná věž, postavená v roce 1799, je pravděpodobně nejstarší takovou dosud stojící stavbou na světě a svými asi 51 metry je nejvyšší budovu v Chesteru. Sloužila k prohození roztaveného olova přes měděné síto v horní části věže tak, aby padající kapky vytvořily olověné kulky střel pro muškety, používané v napoleonských válkách.

PŘEHLEDNOST A JEDNODUCHOST

V rámci svého prostředí historického města představuje čistota a elementární jednoduchost projektu kolonády supermarketu elegantní, rytmický modul, který sjednocuje vzhled budovy a vytváří silnou občanskou přítomnost. Průčelí podél hlavní fasády aktivně zapadá do okolí. To je zvlášť patrné v návrhu obchodních jednotek podél Boughton Road, které oživují ulici na klíčové cestě do centra města.

Středem veřejné sféry tohoto projektu je svažující se chodník, který běží paralelně se západní stěnou a halou s pohyblivým chodníkem. To umožňuje skrýt dolní podlaží pro parkování aut a zároveň poskytuje přístup k nové pěší lávce, spojující areál přímo s širším centrem Chesteru.

Specifické umístění supermarketu a přilehlého chodníku navíc podstatně zlepšuje výhled z Boughton Road na střelnou věž, čímž tato historická stavba získává pro město nový účel jako orientační bod směru k železničnímu nádraží a obchodní čtvrti Chesteru.

Z konstrukčního hlediska je obchod Waitrose tvořen ocelovou konstrukcí s prvním patrem, postaveným z prefabrikovaných betonových desek s dutým jádrem a s betonovým potěrem konstrukce. Kolonáda a primární konstrukční prvky exteriéru budovy jsou umístěny v rozteči 7,9 m strukturální sítě a opláštěny pláty bronzu, s hlavními stěnami pokrytými buď děrovaným bronzovým plechem, nebo prosklením zavěšeného pláště, pokrytým perforovanými bronzovými křídly. Obojí je rozmístěno svisle na mřížce s modulem 1,128 m primární konstrukční sítě.

VÝRAZNÉ PŘIROZENÉ BARVY

Bronz byl zvolen již v prvotních fázích projektu. Chtěli jsme použít materiál pro vyjádření rámce, který by odkazoval na průmyslové dědictví této oblasti, zejména kovovýroby. Kromě toho výrazná, přírodní barva zvětralého bronzu doplňuje okolní historické cihlové a pískovcové stavby.

Od samého začátku byl projekt, ohodnocený dle BREEAM jako „vynikající“, navržen tak, aby snížil energetickou náročnost budovy. Provedení a orientace haly s pohyblivým chodníkem u západní zdi například umožňuje pasivní ohřev obchodu; naproti tomu použití perforovaných bronzových křídel, připojených ke sloupkům prosklených obvodových stěn, poskytuje zastínění před nejintenzivnějším slunečním světlem, což snižuje nároky na systém klimatizace. Množství denního světla v hlavních veřejných vstupech a v hale s pohyblivým chodníkem také snižuje požadavky na umělé osvětlení během dne.

Další příklady použití mědi najdete na adrese www.copperconcept.org