Bytový dům od studia ov-a se prolamovanou fasádou otevírá výhledům na Berounku

Úterý, 17. Září 2019 - 0:20
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Zeleň, klid a výhled na protékající Berounku. Potenciál, kterým nábřežní pozemek v Berouně disponoval, se architekti ze studia ov-a pokusili maximálně využít a do blízkosti vodního toku tak navrhli pětipodlažní bytový dům s dynamicky formovanou fasádou. Ostré, geometrické zalamování hmoty vytváří pomyslný kontrast k měkkým zákrutům řeky a napomáhá všechny byty dostatečně otevřít výhledům do přírodního okolí.

Bytový dům Corso Beroun, ov-a © Tomáš Souček
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jiří Opočenský, Štěpán Valouch, David Balajka, Romana Bedrunková
Ateliér ov-a
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Beroun
Datum realizace 2019
Zastavěná plocha 413.00m2

Výhledy na řeku a okolí formují průčelí bytů. Ostrá lomenice domu v dialogu s měkkým tokem řeky. Rozmanitý svět teras u řeky se zimní zahradou na přání. 

Bytový dům na parkovišti bývalé telefonní ústředny 

Bytový dům orientovaný k nábřeží kultivuje okolní prostředí a pomáhá integrovat stavbu z dob komunismu do struktury města. Dům je orientován na východ k řece zalamovanou fasádou – každý byt se otevírá prosklenou stěnou k řece. Dynamiku fasády umocňuje střídání otevřených lodžií se zasklenými zimními zahradami. Klienti si tak výběrem bytu mohli vybrat také variantu řešení terasy.  Ze stran domu vystupují arkýře s ložnicemi s výhledy na řeku. V 5. ustoupeném podlaží jsou 2 byty s velkorysými terasami.  Charakter domu je podpořen temnou fialovočervenou fasádou –ve které jsou vykrojeny bílé otvory lodžií a oken. Podobně jako má kokosový ořech tmavou skořápku a bílou dužinu.