Dům pod svahem

Pondělí, 3. Říjen 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Specifická terénní konfigurace svažitého pozemku se stala základem pro hmotový koncept rodinného domu v poklidné bratislavské městské části Devín. Dům, navržený studiem Compass Architekti, stojí na okraji parcely a vytváří hranici mezi veřejným prostorem ulice a soukromým dvorem, který je na střeše garáže.

Compass Architekti, Rodinný dom Devín – foto © Pavel Meluš
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Matej Grébert, Juraj Benetin, Peter Cibulka
Ateliér Compass Architekti
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava - Devín
PSČ 841 10
Datum projektu 2012
Datum realizace 2015
Užitná plocha 180.09m2
Zastavěná plocha 115.00m2
Plocha pozemku 688.00m2
Poznámka

Foto © Pavel Meluš

Pozemok je svahovitý so severo-západnou orientáciou. Prístup naň je zo severo-východnej strany z ulice. Okolitú zástavu tvoria rodinné domy. Objekt rodinného domu je umiestnený na východnej strane pozemku tak, že rešpektuje odstupové vzdialenosti stanovené stavebným úradom.

Vjazd do garáže je riešený cez prístupovú rampu, kt. umožňuje aj odstavenie dvoch motorových vozidiel. 1. PP tvorí dvojgaráž, technické a skladové priestory. Na 1. NP sa nachádza obytná časť s kuchyňou a jedálňou. Na prízemí je tiež hosťovská izba, kúpeľňa. Z obytnej miestnosti je priamy prístup na terasy a záhradu. Pozemok je z dôvodu že sa nachádza vo svahu upravený vybudovaním oporného múru z východnej strany ktorým sa vyrovná pozemok.

Na druhom nadzemnom podlaží je nočná časť domu kde sa nachádzajú spálne a hygienické miestnosti a pracovňa. Osadenie vo svahu umožňuje východ z 2. NP na terasu, nakoľko je dom čiastočne zapustený v teréne. Nočná časť má západnú orientáciu.

Dom disponuje dvoma parkovacími miestami v garáži a dvoma odstavnými plochami na príjazdovej rampe, dostatočne nadimenzovaným odkladacími priestormi a šatníkmi, veľkoryso riešené obývacie izby s kontaktom so záhradou cez veľkoformátové posuvné okná.