FAM Architekti zvítězili v mezinárodní soutěži na centrum národního parku v Anglii

Čtvrtek, 16. Srpen 2018 - 0:10
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Architektonická kancelář Feilden + Mawson spolu s FAM Architekti zvítězila v architektonické soutěži na Návštěvnické a vzdělávací centrum Acle Bridge. V této dvoukolové mezinárodní anonymní soutěži vypsané Broads Authority uspěla v konkurenci 96 návrhů z Anglie i zahraničí.

Návštěvnické a vzdělávací centrum Acle Bridge, FAM Architekti, Feilden+Mawson © LAN/Jan Lankaš
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jan Horký, Pavel Nasadil, Philip Bodie
Ateliér FAM Architekti, Feilden+Mawson
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Acle
Datum projektu 2018
Zastavěná plocha 343.00m2

Návrh návštěvnického a vzdělávacího centra národního parku Norfolk Broads v Acle hledá možnosti komunikace architektury s přírodou a vytvoření klidného a přesto sebevědomého spojení současnosti a bohaté a spletité historie jezerní krajiny Norfolk Broads.

Zaměřili jsme se na využití příležitostí, které místo nabízí, včetně dalekých výhledů do okolí, spojení s řekou a jejími břehy.Stavbu jsme umístili souběžně s řekou Bure dále od komunikace a tělesa mostu, jelikož jsme cítili, že potřebuje kolem sebe prostor a možnost případné budoucí expanze.

Zážitek z návštěvy nového centra začíná z dálky pohledy na stavbu buď z lodě z řeky nebo příjezdem po komunikaci. Chceme, aby centrum působilo pro návštěvníky přicházející z dálky jako přirozený magnet, a také aby nabízelo široké možnosti využití, nikoliv pouze vzdělávací účel.

Se vstupem do objektu se návštěvník ocitne ve vzdušném a otevřeném výstavním prostoru s výhledy na řeku. Další hlavní prostory jsou učebna a kavárna otevřená směrem do krajiny. Zázemí, které nevyžaduje denní osvětlení je umístěno ve středu dispozice.

Z ekonomických důvodů navrhujeme modulární dřevěnou konstrukci složenou z trámů a vazníků opakujícího se tvaru a velikosti, které mohou být sériově vyrobeny mimo stavbu, čímž se urychlí a zjednoduší montáž přímo na místě. Zvýšenou niveletou přízemí a můstkem k severnímu vstupu předcházíme riziku spojenému s povodněmi.

Barvy a použité materiály jsou inspirovány tradičními plachetnicemi „Norfolk Wherry“, místní lidovou architekturou obloženou černými fošnami a černou rašelinou, jejíž těžba vedla k založení jezer a kanálů Norfolk Broads.

Černé mono krystalické PV panely instalované na jižní straně střechy poskytnou hlavní zdroj potřebné energie. Geotermální energie bude moci být využita pro vytápění a klimatizaci a eliminuje potřebu používat palivové kotle. Ty budou nahrazeny příjmem pasivní solární energie a venkovním stíněním, chránícím interiéry před přehřátím v letním období.