Hrát si na zádech slona

Čtvrtek, 8. Září 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva. Překlad: Peter Klinec

Jak dětem co nejvíc zpříjemnit čas strávený mimo domov? Odpověď nabízí polský ateliér XYstudio – navrhl pro děti školku, kde se s institucionálním duchem podobných zařízení nesetkají. Místo toho nabízí barevné prostory zalité denním světlem, propojené s plochami pro hru a odpočinek na nádvoří, či v zahradě. Děti budou mít jistě pocit, že ti, kteří pro ně školku navrhli, jim dobře rozumějí.

XYstudio, Kindergarten Yellow Elephant – foto © archiv autorů
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Filip Domaszczyński, Marta Nowosielska, Dorota Sibińska, Natalia Komsta, Anna Pralat
Ateliér XYstudio
Světadíl Evropa
Země Polsko
Město Ostrow Mazowiecka
Ulice, číslo ul. Sikorskiego 76
PSČ 07-300
Datum projektu 2014
Datum realizace 2015
Užitná plocha 680.00m2
Zastavěná plocha 810.00m2

Budova školky byla navržena jako jednopodlažní objekt s nádvořím uprostřed a s pěti místnostmi (dvě místnosti pro jesle a tři pro školku). Plánovaná kapacita je 125 dětí. Pětiúhelníková střecha je z dřevěné lepené lamelového konstrukce. Vnitřní nádvoří s pískovištěm a stromem je „srdcem domu“. Fasáda se směrem do nádvoří otevírá rozměrnými okny, která do prostoru přivádí maximum přirozeného, denního světla.

Šatny mají přímou návaznost na učebny. Okny v šatnách umožňují dětem (díky posuvnému otevírání) dostat se do zahrady co nejkratší cestou. Prosklené chodby a ploché střechy jsou korsem vnitrobloku. Stírají hranice mezi vnitřkem a vnějškem. Zastřešený altán uzavírá celou kompozici. Může sloužit jako jeviště nebo hlediště.

Podstatné aspekty návrhu mateřské školy:

  • měřítko – budova dětskýma očima
  • světlo – optimální osvětlení tříd a navazujících prostor
  • funkce – každý prostor má specifický a lehce zapamatovatelný účel

MĚŘÍTKO

To byl nejdůležitější aspekt, který ovlivnil výsledný tvar domu. Podřídila se mu světlá výška dveřních otvorů, zastřešení nebo výška okenních parapetů. Zastřešení a horní líc dveřních otvorů je ve výšce 2,3 m, takže děti vstupující do budovy mohou ihned pocítit přívětivější měřítko. Výšky byly maximálně redukované, aby mohly nabýt dojmu, že dům byl navržen speciálně pro ně. Okna učeben jsou dlouhá a nízká, přizpůsobená výšce dětí, takže jsou jim lépe přístupná a umožňují jim lepší kontakt s exteriérem.

SVĚTLO

Budova je na pozemku situována s respektem k orientaci ke světovým stranám, což redukuje teplotní ztráty. Taktéž se myslelo na dostatečnou míru zastínění vnitřního nádvoří. Spodní úroveň všech překladů ve třídách je ve stejné výšce – 1,5 m. Každá třída má navíc dvě až tři střešní okna zajišťující přísun rozptýleného světla, které místnosti nepřehřívá.

Rozvržení vnitrobloku je podřízeno putování slunečních paprsků. Dětské hřiště mezi křídly budovy je bezpečným a pohodlným místem pro hrající si děti, a to jak na pískovišti, tak v arkádách nádvoří. V průběhu dne je polovina nádvoří zastíněna.

FUNKCE

Modulární uspořádání nabízí možnost vytvořit velmi prosté a jasné využití:

  • východní část – jesle se sociálním zázemím
  • západní část – školka
  • centrální část – administrativní čás

Život školky se odehrává kolem „magického stromu“. Chodby slouží také jako šatny – jsou dobře osvětleny a napojeny na nádvoří. Budovu zakončují zastřešený altán a nádvoří. Křídla domu též plní funkci bariéry vůči větru a tím zajišťují možnost pobývání dětí venku po delší dobu.

VÝROBCI / DODAVATELÉ

Fasáda:

  • omítky / Sto
  • obklady / Trespa
  • střešní okna / Mercor

Interiér:

  • koberce / Balsan
  • PVC podlahy / Tarkett
  • certifikovaný nábytek pro děti, dveře na toaletu / Locomomo

Zahrada:

  • hřiště / Buglo
  • bezpečnostní prvky / Safeplay
  • kompozitní terasová podlaha / iDeck VIVA (DLH)

Článek vznikl za podpory společnosti KOMA MODULAR s. r. o.