Interiér jihočeského statku ve stylu selského baroka doplňuje po rekonstrukci od Mooza architecture řada původních prvků

Pondělí, 15. Červenec 2019 - 0:17
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Již několik let pracuje architektonické studio Mooza architecture na rekonstrukci jihočeského statku ve stylu selského baroka. První dokončenou fázi projektu představují úpravy obytné části statku, při kterých architektka Petra Kocourková dbala na využití původních prvků interiéru s odkazem na dobu vzniku statku. Výrazná barevnost přitom odkazuje na původní řešení stavení.

 

Rekonstrukce statku v jižních Čechách, Mooza architecture © Václav Kahoun
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Petra Kocourková
Ateliér Mooza architecture
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Datum realizace 2018

Představujeme rekonstrukci obytné části statku, ke kterému má rodina investora silné citové pouto. Cílem projektu bylo zachránit objekt po stavební stránce, zachovat atmosféru a ducha domu a zároveň zajistit současný komfort staveb (teplá voda, koupelna, WC), který v domě z 19. století nebyl.

Objekt patří mezi stavby ve stylu jihočeského selského baroka s typickým uspořádáním obytných a hospodářských budov do tvaru “U”, které jsou doplněny čelní stěnou s velkou dřevěnou bránou a tvoří tak uzavřený dvůr s typicky zdobeným štítem. Stavení jsou jednopodlažní se sedlovou střechou a půdou. Pod obytnou částí je v malém rozsahu vybudován sklep. Původní dispozice obytné části statku zahrnovala verandu, černou kuchyni, sednici, dva pokoje, koupelnu s lázeňskými kamny a spíž.

Srdcem objektu byla původní, ale nevyužívaná kachlová kamna. Přáním investora bylo jejich zachování a repase do funkčního stavu, tak aby bylo možno je využít na vytápění objektu. S ohledem na technický stav původních kamen ale bylo nutno vybudovat kamna s ležením znovu. Díky tomu došlo k propojení původní černé kuchyně a sednice v jednu velkou vzdušnou místnost. Dále byla upravena koupelna, kde vanu a lázeňská kamna nahradil sprchový kout, umyvadlo a toaleta. Vstup do koupelny už není z jednoho z pokojů, ale z hlavní obytné místnosti. Ostatní prostory zůstaly dispozičně beze změn.

Nové barevné řešení interiéru vychází z původní světle modré barvy kamen a žluté barvy fasády. Výrazná modrá a žlutá je v interiéru doplněna tlumenou barvou běleného dubu a bílou barvou. 

Při zařízení interiéru bylo dbáno na využití mnoha původních prvků, původního nábytku, který byl odborně zrestaurován (truhla, vybavení ložnice, …). Také byly použity některé části původních prvků v nábytku novém. Například kachle zachráněné z původních kamen jsou osazeny do desky jídelního stolu. Kromě své praktické funkce, kdy slouží k odkládání horkých nádob, mají i funkci dekorativní a dále propojují nové řešení s původním stavem a jsou pro obyvatele milou vzpomínkou na původní kachlová kamna.

Podobně jsou použity i skleněné a porcelánové nádoby v kuchyňské skříňce nebo hrnce na kysané zelí coby noční stolky. Nové dubové prvky jsou vyrobeny ze stromu, který před lety během bouřky spadl na pozemku majitele a léta se sušil ve stodole.

Technicky nevyhovující prvky nebo konstrukce byly rekonstruovány nebo nahrazeny novými. Byl vytvořen nový strop, skladba podlahy, nové rozvody vody, kanalizace i elektřiny. Všechna okna i dveře byly repasovány.

Původní kachlová kamna byla po neúspěšných pokusech o zprovoznění rozebrána. Na jejich místě byla postavena kamna nová, která tvarově z původních vychází. Mají stejnou glazuru, a dokonce byla vytvořena replika původního ozdobného pásku.