Kompaktní rodinný dům s vykonzolovaným patrem

Úterý, 21. Listopad 2017 - 0:33
| Napsal:

Jednoduchý dům zajišťující dostatek soukromí, prostoru pro všechny členy rodiny a pohodlí. Dům umožňující volný přístup na zahradu a poskytující příjemné teploty uvnitř dispozic v létě i v zimě. Takový domov je snem mnoha lidí, jenže navrhnout ho vyžaduje schopného architekta.

RD Dolní Rakousko, Pokorný architekti, Foto: © Dano Veselský
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavol Pokorný
Ateliér POKORNY ARCHITEKTI
Spolupracovníci Mária Šmilňáková, Martin Bujna
Světadíl Evropa
Země Rakousko
Město Hainburg an der Donau
Užitná plocha 280.00m2
Plocha pozemku 700.00m2
Materiál

Dům se nachází v Dolním Rakousku, jen kousek od Vídně a Bratislavy. Mnoho Slováků se zde proto usadilo a vdechlo do rakouského pohraničí nový život. Dnes tu žijí Rakušané a Slováci společně. A jeden dům zde pro Bratislavany navrhl slovenský architekt Pavol Pokorný.

USAZENÍ

Návrh domu značně ovlivnily podmínky okolí. Parcela se 700 metry čtverečními nabízela sice dostatek prostoru, sousední domy však ubíraly výhledy i pocit soukromí. Výhodou byla komunikace na severní straně a mírně svažitý pozemek z jihu. Na západní straně pozemku pak stojí rodinný dům s garáží až u hranice pozemku, na kterou mohl architekt navázat díky rakouskému stavebnímu zákonu umožňujícímu sousední budovu umístit až na hranici parcely, pokud nepřesáhne určitou výšku. Druhý dům měl k novostavbě orientované hlavní pobytové prostory, a tak bylo téma soukromí ještě o něco víc palčivější.

DISPOZICE

Několik omezení vyústilo v naprosto jednoduché řešení. Hmota kvádru se vodorovně prořízla a její horní část se pootočila o 90 stupňů. V patře jsou umístěné ložnice, jejichž jižní orientace by ovšem nezaručovala tepelnou pohodu. Ranní slunce je pro ně mnohonásobně vhodnější. Okna ložnice proto stíní hmota přízemí, vykonzolované patro naopak stíní jižní terasu.

Chladný suterén je osvětlen celkem pěti světlíky, obsahuje společenskou místnost s biliárem, pokoj pro hosty a technickou místnost s koupelnou a prádelnou. Místnosti sice nemají kontakt s exteriérem, ale v letních měsících je zde příjemný chládek, ze kterého čerpá i celé přízemí. Podstatnou část prvního nadzemního patra zabírá společenský prostor propojený s terasou. V poschodí nenajdeme nic jiného než ložnice a koupelnu. Při výstavbě byl manželský pár ještě bezdětný a dal přednost velké místnosti o výměře 28 metrů čtverečních, kterou lze rozdělit nábytkem a vytvořit tak dětský pokoj.

KONSTRUKCE

Suterén je z monolitického železobetonu, horní stavba je řešena z uzavřených dřevěných sendvičových panelů s minerální vatou. Konstrukční možnosti dřevostaveb byly využity při konzolovém vysunutí horního patra o odvážné 3 m. Vše je ale naprosto stabilní. Ačkoliv konstrukce dosahují pasivních standardů, vybavení jim už neodpovídá. Tepelné čerpadlo, solární kolektory a inteligentní řízení technologií zde sice najdeme, chybí ale rekuperace tepla, která je pro pasivní standard domu zásadní. Velikost technických prostor však dokoupení rekuperační jednotky umožňuje.

Diskuse: