Kongresové centrum mezi Saharou a Atlantikem

Středa, 21. Červen 2017 - 4:45
| Napsal:
Baobab je strom charakteristický svým obrovským obvodem a dlouhověkostí, která mnohdy překračuje tisíciletí. Právě on byl inspirací pro návrh mezinárodního kongresového centra v Senegalu. Koruna těchto stromů se přímo promítla do zastínění, které stavbu chrání před horkými slunečními paprsky a samozřejmě i proti povětrnostním podmínkám. Vodní prvek kolem celé stavby zlepšuje ovzduší a připomíná, jak je přítomnosti tohoto elementu v Africe důležitá.
Mezinárodní kongresové centrum v Senegalu, Tabanlioglu Architects, Foto: © Tabanlioglu Architects
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Tabanlioglu Architects
Světadíl Afrika
Země Senegal
Město Dakar
Datum realizace 2014
Užitná plocha 16 270.00m2
Zastavěná plocha 77 446.00m2

Komplex budov se stává přístřeškem pro prezidentská setkání, poskytuje klidnou a bezpečnou atmosféru. Stavba se skládá z několika samostatných jednotek určených jak pro střetávání národních identit, tak pro řešení diplomatických vztahů. Jednotlivé části jsou propojeny mosty přes klidnou hladinu mělké vody.

Obdélníkové bloky jsou opláštěné kovovými deskami, připomínajícími štít chránící budovu před silnými větry a před ostrými paprsky slunce. I tak ale dokáží propustit dostatek světla na proslunění interiérů. Panely jsou umístěny v různých úrovních a pod odlišnými úhly. Fasádu tak lze vnímat z každého místa jinak. Dohromady tvoří paletu hravých geometrických ploch, které se třpytí v denním světle, odráží barvy senegalské oblohy a celou fasádu v jednotlivých denních fázích proměňují.

Umístění vnější dřevěné sítě chrání stěny před sluncem a snižuje energetickou náročnost budovy. Struktura síťoviny se chová jako sluneční brzda a poskytuje stín celému atriu a okolí. Budova dostala elegantní závoj a vizuálně se spojuje i s krajinou a okolní vodou, v níž vytváří věčné odrazy.

Trojrozměrný efekt způsobuje lehký odraz, který se s mořským vánkem stává pohyblivý a na hladině rozkmitává celou konstrukci. V noci je díky interiérovému osvětlení hra světel ještě působivější.

Vstup do komplexu je umožněn ze čtyř stran, prezidentský vchod směřuje přímo k hlavní konferenční síni s hledištěm s kapacitou 1 500 míst. Tento sál je umístěn uprostřed komplexu, obklopen administrativní částí, muzejní expozicí, veřejnou restaurací a VIP sektorem. Všechny místnosti jsou prostorné a vytváří širokou cirkulační zónu.

Nejtěžším úkolem pro architekty bylo sladit více funkcí dohromady. Sídlo má sloužit setkávání prezidentů, mělo by tedy symbolizovat sílu a moderní směřování Senegalu, zároveň musí být reprezentativní, funkční a elegantní. Centrum je bráno jako krok vpřed nejen pro Senegal, ale také pro Africkou unii.

Klíčová slova: