Mladé česko-švédské studio vyhrálo mezinárodní architektonickou soutěž

Pátek, 2. Březen 2018 - 0:34
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Česko-švédský tým mladých architektů se sídlem v dánské Kodani vyhrál s návrhem "Finnskogens Hus" první cenu v otevřené mezinárodní soutěži na nové muzeum v norském městě Svullrya nazvané Museum of Forest Finn Culture. S 203 návrhy byla soutěž čtvrtou největší v Norsku. Mezinárodní tým je složený z architektů: Juráš Lasovský (CZ), Filip Lipinski (SWE), Hanna Johansson (SWE).

 Muzeum Lesních Finů, LIPINSKI LASOVSKY JOHANSSON, © Aesthetica Studio
Fotoalbum: 

"Finnskogens Hus" (Dům Lesních Finů) je muzeum úzce spjaté s okolní zalesněnou krajinou, se kterou splývá a tím rozmělňuje hranice mezi vnitřním a vnějším. Je obklopené lesem sloupů vyvolávajících zvědavost a vybízejících k interakci návštěvníků s budovou a okolím. Nové muzeum vytváří prostor k vystavování, prezentaci a k výuce bohaté historie Lesních Finů.

Muzeum je charakterizováno velkou střechou podepřenou labyrintem sloupů vytvářejících symbiosu mezi okolní přírodou a budovou, mezi interiérem a exteriérem. "Kmeny" dávají budově jedinečný charakter a to zvláště během večerních hodin, kdy světlo vyzařující ven skrze rastr kmenů osvětluje bezprostřední okolí. Vstup vypadá jako mýtina, která návštěvníka vede do prostoru recepce, knihovny a výstavní části. Uvnitř muzea jsou kmeny stále přítomny a provází návštěvníka celým objektem. Světlo pronikající skrze strop je analogií techniky Lesních Finů, kteří využívali kouř k vytápění budov a kouř poté odváděli z budovy skrze poklop ve stropě.

Finnskogens Hus je moderní budova vycházející z kultury Lesních Finů a vytvářející dialog mezi lesem a řekou Rotna. Dřevo je prezentováno jednak jako konstrukční element a také jako prvek vyprávějící příběh žďáření, neboli vypalovaní lesa za účelem získání zemědělské půdy, typické metody pro kulturu Lesních Finů.