Moderní kavárna v historických prostorech

Pátek, 22. Duben 2011 - 2:00
| Napsal:

Architektonická studie se měla vypořádat s prostorem bývalé cukrárny a restaurace „U Nováků“ v Plzni v Jungmanově ulici, který se nachází v centru Plzně. Měla za cíl vytvořit atraktivní, vzdušný a designově působivý prostor, kde se návštěvníci cítí dobře a mohou tam strávit půl dne. Inspirací byla síť kaváren Starbucks. Ateliér point však interiér posunul ještě možná o něco dál. Posuďte sami.

Fotoalbum: 

Ateliér Point se ve své tvorbě věnuje zejména tvorbě interiérů. Mezi jeho zakázky patřilo také navrhování interiérů kaváren Cross cafe. EARCH.CZ vám prezentuje druhou realizaci tohoto plzeňského ateliéru.

Autorská zpráva Ateliér point:

Kavárna se v nadzemním podlaží skládá ze čtyř průchozích místností. První při vstupu z ulice (bez zádveří s tepelnou clonou) obsahuje prodejní místo veškerého sortimentu provozovny. Je zde prodejní pult s prodejními chlazenými vitrínami a zápultím s lednicemi, dřezy, myčkou, kontaktním grilem a mixéry. Nad zápultím je umístěn nasvětlený menuboard.

Prostor prodejního pultu je propojen se vstupní předsíní a malou přípravnou. Před prodejním pultem se nachází dostatek volného provozu pro případné hromadění zákazníků. U zdi s výklenkem je umístěno sezení.

Dvěma průchody se dostaneme do druhé místnosti, kde je sezení na dřevěných lavicích v kombinaci s ležérnějším sezením na pohovkách. Průchodem, který je tvořen jakýmsi prosvětleným tunelem, se dostaneme do další místnosti, ze které je přístup po schodišti k toaletám pro zákazníky a také k šatně a toaletě pro personál. Horní místnost je spíše průchozí, i když je zde umístěno jedno pohovkové sezení.

Do poslední místnosti je přístup opět přes prosvětlený tunel. Místnost obsahuje lavicovitá sezení v kombinaci s křesly. V čele místnosti je umístěn plynový krb, který tvoří společně se světelným panelem a plastickými motivy atraktivní dekoraci. Za touto stěnou se nachází strojovna vzduchotechniky, kotelna a prostor pro měření a regulaci.

V prostoru kavárny je kombinace lité podlahy, která je aplikována přímo na stávající keramickou dlažbu, a laminátové plovoucí podlahy uchycené na stupínku z dřevotřísky. Stupínek slouží zároveň jako šalování pro litou podlahu. Ve stupínku jsou instalována dekorační bodová svítidla. V místě prodejního pultu je na podlaze osazena guma.
Schodiště do suterénu na toalety je opatřeno stejnou stěrkou se schodišťovými hranami z hliníku. Podlaha na toaletách je z keramické dlažby.

Stěny v kavárně jsou z části obložené stejným typem laminátové plovoucí podlahy na dřevotřískovém roštu s dekoračními bodovými svítidly, které jsou směřovány ke stropu a do boku. Stěny jsou okopány na holé zdivo. Část jich je zakryta sádrokartonovou konstrukcí, část je ponechána v neomítnutém stavu. Toalety jsou obloženy keramickým obkladem.

Až na poslední a zároveň největší místnost jsou stropy klenuté. Je okopána omítka a po natažení elektroinstalací opatřena směsí na bázi řídkého cementu či štuku. Ve velké místnosti je sádrokartonový podhled, ve kterém je vedena vzduchotechnika. Pod sádrokartonem je dekorační část podhledu z laminátové plovoucí podlahy uchycené na roštu z dřevotřísky. Na toaletách v suterénu je sádrokartonový podhled.

Stávající okna jsou nahrazena pískovanými luxfery, případně je okno ponecháno a luxferová stěna je přistavena před.

Průchody mezi zadními místnostmi jsou olemovány dřevotřískovou konstrukcí oblepenou lakobelem. Vnitřek tunelu je nasvícen. Obdobně jsou provedeny skleněné příčky, případně polopříčky.

Dekorační zábradlí je z kovového hranatého profilu 30 x 30 mm lakovaném barvou imitující kovářskou čerň. Zábradlí je kotveno přes stupně až do stávající podlahy.

Prodejní pult je z melaminových desek hraněných ABS hranou tl. 2 mm v kombinaci lakobelem, který tvoří masku pultu a kryt soklu. Pracovní deska je tl. 60 mm složená ze tří melaminových desek s ABS hranou tl. 2 mm ve třech pásech. Obdobně je zpracováno zápultí. Jednotlivé korpusy skříněk jsou dostatečně široké pro zasunutí lednice. V případě, že v korpusu nebude žádný spotřebič, budou v čele osazeny dvířka s úchyty. Na mixéry bude vyroben speciální protihlukový kryt.

Stolky jsou vyrobeny ze stejného melamina jako prodejní pult. V horní desce, která je olemována dřevěnou lištou, je otvor pro vhazování odpadků do koše, který je umístěn uvnitř skříně. Vedle odpadkové nádoby je umístěn basový reproduktor (bočnice skříně je z tkaniny). V horní části se nachází výškově stavitelné skleněné nádoby na dochucovací potřeby a skleněné police na doplňkový prodej.

Stolky jsou z tuplované melaminové desky na kovové podnoži v barvě matné nerezi. Hranaté stolky v zadní místnosti bodou dýhovány. Síla desky je 60 mm.

Spodní část lavic je vyrobena z melaminových desek s ABS hranou. Příčky v opěráku jsou vyrobeny z masivního dřeva se ztužujícími dýhovanými žebry s masivním nákližkem. Nejvrchnější část opěráku je demontovatelná kvůli údržbě. Sedací část je z čalouněných čtverců, které jsou přichyceny na suchý zip. Za příčkami je z tmavého lamina udělán výkryt radiátorů nebo potrubí vzduchotechniky, který má dole a nahoře kovovou mřížku pro proudění vzduchu. Spodní část lavice obsahuje vestavěná bodová svítidla. Tento sedací nábytek je čalouněný s drobnými kovovými doplňky.

Vstupní portál je nový dřevěný masivní přichycený na fasádu. Jeho trar je inspirován původní dokumentací. Výkladce jsou nasvíceny, stejně jako vlastní vstup. Rovněž je nasvícen kolmý reklamní poutač a případně horní římsa portálu.

 

Zdroj: Ateliér POINT                        

Designový nábytek: POINT Shop 

 Projekt vznikl za pomoci ArchiCADu.