Na komplikovaný pozemek umístilo studio Pokorny architekti atriovou dřevostavbu

Pátek, 8. Listopad 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

“Kdyby si nás klient přizval ke konzultaci před koupí pozemku, pravděpodobně bychom mu ji nedoporučili,” přiznávají autoři ze slovenského studia POKORNY ARCHITEKTI. Problematická parcela nakonec určila výslednou podobu víkendového domu. Koncept novostavby architekti postavili na atriovém řešení, které majitelům poskytuje dostatek soukromí i přísun jižního slunce.

Víkendový dům Smerčany, POKORNY ARCHITEKTI © Dano Veselský/ MAXPHOTO
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavol Pokorný
Ateliér POKORNY ARCHITEKTI
Spolupracovníci Tomáš Ružiak
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Smerčany
Datum projektu 2018
Datum realizace 2019
Užitná plocha 200.00m2
Zastavěná plocha 342.00m2

Pekná práca s kontextom v zložitých priestorových vzťahoch. Príklad ukazujúci kľúčový význam architektonického konceptu na tom, aký bude konečný výsledok. Nevýhody a limity pozemku boli transformované do riešenia, ktoré zabezpečilo dostatok súkromia a veľmi dobrú kvalitu bývania. Renesancia až anticky formovaného, dnes na Liptove nie tak často používaného, átriového usporiadania dispozície okolo centrálneho nádvoria. 

Úzky a dlhý pozemok s východno-západnou orientáciou, susediaci dom na hranici pozemku... Obytné krídla vymedzujú privátny priestor. Vzniká átrium, ktoré je zo všetkých strán clonené pevnými, alebo posuvnými bariérami. Vnútorný dvor sa tak v letných mesiacoch stáva stredobodom obytného priestoru. Denná časť domu je rozšírená o otvorené podkrovie. 

Výsledkom je jednoduché, prízemné, bezbariérové riešenie. Pokojné, lineárne hmoty ozvláštňuje silueta sedlovej strechy. Výborný je kontakt s okolím. Bývať sa dá nielen “dnu”, ale obytný priestor sa za dobrého počasia rozširuje aj na priľahlé vonkajšie plochy. 

Región Liptova je dlhodobo vyhľadávanou top rekreačnou lokalitou. Klient nebol v regióne nováčikom, dlhodobo v lokalite vlastnil starší dom, ktorý už kapacitne nestačil napĺňať požiadavky mladej rozrastajúcej sa rodiny. S klietnom sme začali pracovať až po kúpe pozemku v Smrečanoch. Priznám sa, ak by nás zavolal na konzultáciu pred kúpou, s najväčšou pravdepodobnosťou by sme mu kúpu pozmku neodporučili. Dlhá úzka parcela mala síce priaznivú východozápadnú orientáciu, avšak na južnej strane bol na hranici susednej parcely z nepochopiteľných dôvodov situovaný rodinný dom s oknami obytných miestností do parcely nášho klienta (stav trvá). 

Po počiatočnej skepse sme siahli k osvedčenému priestorovému konceptu átriového domu ako jedinému riešeniu, ktoré poskytne obyvateľom domu benefit južného slnka a zároveň odfiltruje sociálnu expozíciu aktivít oboch susediacich domov. 

Dom je členený na 3 krídla, ktoré sú pozicionované okolo átria. Východné krídlo tvorí vstupný carport s nadväznosťou na vstup do domu a sklad športového náradia, severné krídlo je tvorené hlavným obytný priestor (s otovreným sedlovým prestrešením) a západné krídlo so spálňami a priľahlou exteriérovou terasou. 

Dom je realizovaný ako montovaná drevená stavba.