Na místě bývalého statku na Vysočině postavili Machar & Teichman rodinný dům se stodolou

Středa, 4. Červenec 2018 - 0:26
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

V malé obci na Vysočině vznikly dva hmotově příbuzné objekty. Dvoupodlažní stavba slouží bydlení, sousední stodola pak funguje jako garáž a skladovací prostor. Architekti Pavel Machar a Radek Teichman navrhli dům se stodolou tak, aby svým charakterem korespondovaly s okolním venkovským prostředím. Obě stavby navíc vycházejí z půdorysné stopy bývalého statku.

Dům se stodolou na Vysočině, Machar & Teichman © Peter Fabo
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavel Machar, Radek Teichman
Ateliér Machar & Teichman
Spolupracovníci Štěpán Svačina
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Datum projektu 2014
Datum realizace 2017
Poznámka

Foto: Peter Fabo

Pozemek leží na hraně svahu v centru malé obce na Vysočině. Na půdorysné stopě bývalého statku vznikl dům a stodola. Dům má podél jihozápadní fasády kryté zápraží, vstupuje se středem půdorysu s průhledem na rybník. Obytný prostor s kuchyní je částečně otevřený do krovu, je v něm krb, výseky krajiny vstupují dovnitř velkými nedělenými okny. Na levé straně přízemí je hlavní ložnice. Schodišťová hala je v těžišti domu a propojuje přízemí s ochozem v podkroví, kde jsou další dva pokoje s koupelnou.

Interiér na míru byl realizován příbuzným majitele a je řešen v bílé barvě doplněné o modřínové a dubové dřevo. Vizuální klid krajině nekonkuruje. Technické prostory se nachází ve sklepě, vytápění je pomocí kotle na pelety. Na sklep navazuje cihlový klenutý sklípek navržený stavitelem. Vedlejší stodola slouží pro parkování a skladování. Dům byl postaven místním zedníkem podle jednoduché dokumentace a je tvořen z keramického zdiva bez zateplení a s ručně tahaným štukem. Dřevo je uplatněno například na stropní konstrukci a modřínových rámech oken. V domě majitel bydlí i pracuje.