Novostavba komunitního centra Máj

Úterý, 11. Červenec 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Česká cena za architekturu 2017

Lokalita, ve které je postaveno komunitní centrum, je součástí projektu regenerace panelového sídliště Máj z 80. let 20. století. Zadání znělo: novostavba komunitního centra Máj pro služby sociální péče zaměřené na děti a mládež, mateřské centrum, nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, středisko primární prevence, sociální poradenství a služebna městské policie. Multifunkční budova od SLLA Architects je nominována na Českou cenu za architekturu 2017.

Komunitní centrum Máj v Českých Budějovicích © SLLA Architects
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Miriam Lišková, Michal Sulo
Ateliér SLLA Architects
Generální dodavatel HOCHTIEF CZ
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město České Budějovice
Ulice, číslo A. Barcala 1791/40
PSČ 370 05
Suma 58 100 000.00
Měna CZK
Datum projektu 2012
Datum realizace 2014
Kategorie soutěže: 

Architektura – schodiště a ostatní komunikační a pobytové prostory na obvodě objektu na všech podlažích umožňují propojení budovy a veřejného prostoru / náměstí spojené se všemi podlažími až po hřiště na střeše / vykonzolované stropní desky a ustoupení obvodového pláště vytvářejí přirozenou ochranu před přímým slunečním zářením a průchozí prostor s proměnlivou šířkou / ochranná síť slouží jako podklad pro autochtonní opadavé popínavé rostliny s nízkými nároky na údržbu / program pěti provozů se vstupy z různých stran a úrovní je umístěn do třech nadzemních podlaží s exteriérovým hřištěm a dvoupodlažního menšího objektu na střeše.

Konstrukce a technologie – zakládání na pilotách / železobetonový skelet / flexibilní členění interiérových prostor lehkými montovanými příčkami / železobetonové konstrukce exteriérových schodišť a pavlačí / ocelové konstrukce hřiště a přestřešení na obvodě / lité podlahy v interiéru i exteriéru, sportovní povrch hřiště na střeše / prosklené části z hliníkového fasádního systému, plné části opláštění z tahokovu / oplocení předzahrádky profilovým sklem.