O pokoj víc

Pátek, 25. Listopad 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Jak do bytu, jehož výměra se nemění, přidat novou samostatnou místnost? Podobnou otázku si pravděpodobně klade mnoho rodičů, jejichž děti by rády „své soukromí“. V JRKVC to vyřešili rafinovanou změnou dispozice, která přinesla kýžené čtyřpokojové uspořádání bytu. Zkrátka dobře promyšlená přeměna, a ještě k tomu dobře vypadající.

JRKVC, NHR / Rekonštrukcia bytu – foto © Peter Jurkovič
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Peter Jurkovič, Štefan Polakovič, Lukáš Kordík
Ateliér JRKVC
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava
Datum realizace 2011
Užitná plocha 106.00m2
Materiál
Poznámka

Foto © Peter Jurkovič

Byt sa nachádza na spodnom podlaží terasového bytového domu zo začiatku deväťdesiatych rokov.

Rekonštrukcia trojizbového pomerne rozľahlého bytu a jeho premena na štvorizbový bola iniciovaná potrebou novej izby pre dcéru – začínajúcu žiačku základnej školy. Miesto jej prepustila rodičovská spálňa, ktorá sa presunula vo forme samostatnej jednotky (skoro hotelového charakteru) na miesto pôvodnej kuchyne s jedálňou.

Pôvodná dispozícia bytu bola organizovaná cez centrálnu halu, ktorú majitelia vyžívali ako pracovňu. Po odstránení priečok táto miestnosť splynula s jestvujúcou obývacou izbou v jeden presvetlený priestor, v ktorom sa koncentrujú všetky spoločenské aktivity rodiny a častých návštev priateĺov. Tento lineárny priestor je ukončený veľkým oknom s hlbokým "pobytovým" parapetom s výhľadom do predzáhradky.

Okno sa stalo magnetom pre detské hry či relaxáciu rodičov. Roleta nainštalovaná nad otvorom plní funkciu projekčnej plochy počas filmových večerov.

V byte sú použité prírodné materiály. Plochy sú upravené prevažne bielou farbou, svetlým drevom ihličnatých stromov prípadne liatou cementovou stierkou na podlahách. Nábytok je realizovaný z neupravených preglejkových častí stavebnicovým systémom.