Periskop pro všechny

Pátek, 21. Červenec 2017 - 0:59
| Napsal:

Věž Periskop je obří dřevěnou strukturou sloužící jako rozhledna. Díky velkému zrcadlu umožňuje výhled na krajinu a jezero opravdu všem, bez ohledu na hendikep či věk. Kdo však může, tomu nic nebrání v tom se do krajiny zadívat i z vrcholku věže.

Periskop pro všechny, OOPEAA, Seinäjoki, Foto: © OOPEAA
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Anssi Lassila, Kazunori Yamaguchi
Ateliér OOPEAA Office for Peripheral Architecture
Světadíl Evropa
Země Finsko
Město Seinäjoki
Datum projektu 2014
Datum realizace 2016
Zastavěná plocha 35.00m2
Materiál

Stavba je vyrobena výhradně ze dřeva. Budova se skládá z vnitřního jádra z křížem vrstveného masivního dřevacross-laminátového dřeva (CLT) a vnějšího dřevěného rámu, který slouží jako nosná konstrukce stavby. Vnitřní jádro z CLT je určeno pro extra velký periskop. Kolem něho se pak vinou schodiště. Z těch se nabízí výhled do okolí z různých výškových úrovní, vždy tam, kde je vnější plášť rafinovaně přerušen.

Věž se skládá z tří prefabrikovaných prvků a střechy. Fasáda a schody jsou z modřínu. Detaily a bezpečnostní síť zase z ocele. Cílem bylo vytvořit dřevěnou konstrukci, která by byla zároveň jednoduchá i patřičně kvalitní a která by odrážela přírodní kvality svého okolí a posilovala místní komunitu.

Periscope Tower se nachází na břehu uměle vytvořeného jezera, postaveného na vrcholu kopce v blízkosti centra města Seinäjoki. Jezero Kyrösjärvi – tak se nazývá – bylo vytvořeno jako protipovodňové opatření, podílí se na výrobě elektřiny a stalo se atraktivním místem pro výstavbu nových rezidenčních čtvrtí. V okolí už byly vystavěny byty pro téměř 2 000 osob. Věž Periskop je však součástí většího projektu, zabývajícím se krajinným designem okolo jezera. Autorem projektu jsou také architekti z OOPEAA.

Periskop představuje první z mnoha dalších realizací, které lokalitu teprve čekají. Klade si za cíl oživit přehradu a přeměnit ji na rekreační oblast pro nové obyvatele rezidenční čtvrti – a koneckonců i pro celý region.

Podnět k realizaci věže přišel od města a postavili ji studenti SEDU, místní odborné školy stavební. Vystavěna byla pro každoroční finský bytový veletrh, který se v roce 2016 v Seinäjoki konal. A zatímco veletrh dávno skončil, věž zde zůstala a stala se oblíbeným turistickým cílem.