Pocta vědě i historii. Sídlo soukromé nadace v Lisabonu nabízí neobvykle velkorysý veřejný prostor

Pátek, 17. Duben 2020 - 0:16
| Napsal:

Na jihozápadním pobřeží Lisabonu se rozprostírá turisty vyhledávaná čtvrť Santa Maria de Belém, zkráceně Belém. Kromě řady významných historických památek v ní můžeme narazit také na několik pozoruhodných příkladů soudobé architektury. Mezi ně patří i areál vědecké nadace Champalimaud Foundation nabízející nadstandardně velkorysý veřejný prostor a nádherné výhledy do okolí.

Champalimaud Centre for the Unknown v Lisabonu, Charles Correa Associates © Radek Úlehla
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Charles Correa Associates
Země Portugalsko
Město Porto
Ulice, číslo Av. Brasília
PSČ 1400-038
Datum realizace 2010
Plocha pozemku 50 000.00m2
Poznámka

Foto: Radek Úlehla

Champalimaud Foundation je portugalská soukromá nadace zabývající se vývojem pokročilých biomedicínských výzkumných programů. Od roku 2010 sídlí v novém impozantním areálu umístěném na konci belémské promenády. V centrále nadace se kromě výzkumné laboratoře nachází také klinika, ve které lze léčebné metody a léky uvádět do praxe. Primárním cílem této komplexní stavby bylo právě propojení výzkumné a aplikační činnosti nadace k dosažení maximálních výsledků. Pracují zde špičky svého oboru a jejich zkoumání nese své úspěchy.


Champalimaud Centre for the Unknown v Lisabonu, Charles Correa Associates © Radek Úlehla

Klinické a výzkumné středisko o rozloze 60 000 metrů čtverečních se skládá ze 3 budov a rozsáhlého volného prostoru mezi nimi – každá z nich má přitom svou vlastní funkci. Největší z budov slouží medicínským, výzkumným a administrativním účelům nadace a z toho důvodu je veřejnosti běžně nepřístupná. Druhá menší stavba slouží jako auditorium, výstavní síň a kavárna s příhodným názvem Darwin’s Café, z níž vystupuje terasa s výhledem na promenádu. Obě budovy jsou propojeny proskleným nadzemním krčkem, pod kterým vede široká rampa mířící k cípu pobřeží. Na jejím konci se tyčí dva patnáctimetrové betonové sloupy upomínající na zakladatele nadace Antónia Champalimauda. Hned za nimi leží mělký bazének, který opticky plynule přechází přímo do oceánu. Po levé straně rampy se pak nachází třetí objekt areálu – amfiteátr pod širým nebem.

S výjimkou hlavní budovy je komplex veřejně přístupný, přestože může na kolemjdoucí působit opačným dojmem. Přicházíte-li totiž po belémské promenádě, cesta vás přirozeně táhne podél řady zídek, které vám neumožňují do areálu jednoduše vstoupit. Pokud se ale nenecháte odradit, hned několika nenápadnými cestami se můžete dostat do společných prostor, kde vás už čekají ojedinělé výhledy.


Champalimaud Centre for the Unknown v Lisabonu, Charles Correa Associates © Radek Úlehla

Autorem centra Champalimaud Foundation je jeden z nejvýznamnějších indických architektů a urbanistů 20. i 21. století Charles Correa (1930–2015). V jeho předchozích realizací lze nalézt důraz na společný prostor, přirozené prolínání staveb s okolním prostředím a kontakt s přírodou. Tento Correarův přístup se významně propsal i do jeho lisabonské realizace. Součástí hlavní budovy areálu je tak například rozsáhlá tropická zahrada, která má poskytnout příjemné zázemí pro pacienty s terapeutickými účinky. Z vnější strany oken zároveň vytváří přirozenou clonu. Veškeré výhledy z oken obou budov a z centrální rampy pak míří směrem k otevřenému oceánu. Samotné místo má přitom silný historický význam. Právě odtud totiž ve svých dobách vyplouvali portugalští mořeplavci na objevné plavby. Díky centru se zde dnes odehrávají další veliké objevy – ovšem už nikoli na poli geografie, nýbrž v oboru medicíny.


Champalimaud Centre for the Unknown v Lisabonu, Charles Correa Associates © Radek Úlehla

Stavba je pozoruhodným příkladem symbiózy dvou běžně protikladných typů městského prostoru. Z obvykle sterilního a uzavřeného zdravotnického zařízení vznikl ojediněle otevřený a příjemný prostor, který přináší až terapeutický zážitek všem svým návštěvníkům.  Všechny tyto superlativy můžeme rovněž připsat faktu, že město poskytlo nadaci rozlohou a umístěním víc než velkorysou parcelu. A areál mu ji oplácí svým řešením, kdy obyvatelé Lisabonu i všichni ostatní mohou navštívit celou polovina jeho rozlohy. Projekt navíc důstojným způsobem vzdává hold historii země i její budoucnosti.